Verhuizen heeft veel voeten in de aarde. Je moet de oude woning goed achterlaten en van alles regelen om in je nieuwe stulpje te trekken. Met het regelen van fiscale zaken zit het vaak wel snor, net als het doorgeven van je adreswijziging aan verschillende instanties. Ook aan het afsluiten van contracten voor gas, water, licht, internet en telefonie wordt vaak gedacht. Toch worden ook veel zaken vergeten of pas op het allerlaatste moment geregeld. In dit artikel delen we een paar punten waar niet altijd bij wordt stilgestaan.

 

Het bepalen van werkzaamheden in het nieuwe huis

Je spullen uit je oude huis halen is één, maar je nieuwe onderkomen betreden? Dat is een heel ander verhaal. Vaak moet er nog flink geklust worden, voordat je de verhuisdozen kunt gaan uitpakken. Maak daarom een lijst van projecten die eerst afgehandeld moeten worden, voordat de spullen en meubels overkomen. Een klus die hierbij vaak wordt vergeten is het vegen van de schoorsteen. Zonde, want er is altijd wel een schoorsteenveger in de buurt.

 

Het vroegtijdig beginnen met inpakken

Naast iemand regelen voor schoorsteen vegen is er meer wat je kunt doen voordat je daadwerkelijk gaat verhuizen. De meeste tijdwinst behaal je door vanaf enkele maanden van tevoren te beginnen met inpakken. Pak eerst de spullen in die je niet vaak gebruikt, zoals koffers en kerstspullen. Neem daarnaast de tijd om goed op te ruimen en spullen eventueel weg te doen. Dit scheelt een hele hoop tijd en energie tijdens het inrichten van je nieuwe woning.

 

De mogelijkheid om de verhuizing uit te besteden

Een verhuizing gaat met de nodige kosten gemoeid. Veel huishoudens willen dan ook geld besparen door hun spullen zelf te verplaatsen. Hier gaat echter wel de nodige tijd in zitten, met name als je kinderen hebt of een dagje ouder bent. Een verhuizing uitbesteden is in deze situaties dan ook geen gek idee. Soms is het zelfs kostenbesparend: verhuizers zijn professionals en weten snel en vakkundig je spullen en meubels te verplaatsen. Mocht er toch iets kapot gaan, dan ben je hier in de meeste gevallen voor verzekerd.

 

Het regelen van je verzekeringen

Ga je een huis kopen? Dan ben je verplicht voor de overdracht of oplevering van de woning een opstalverzekering af te sluiten. Ook het verzekeren van de inboedel is aan te raden, hoewel dat niet per se hoeft. Mocht je gaan wonen in een appartement, dan sluit de Vereniging van Eigenaren (VvE) een opstalverzekering af voor het hele gebouw. Voor sommige zaken in je appartement (bijvoorbeeld een dure keuken) moet je wel een extra dekking afsluiten. Twijfel je wanneer je welke verzekeringen moet aanpassen of aansluiten? Neem dan contact op met je verzekeraar.

 

Lees ook eens over:

 

Image by vanitjan on Freepik