Je stelt jezelf de vraag: Welke sokken in werkschoenen gebruiken? Het doel van sokken is de voeten warm te houden en ze te beschermen tegen kou, drukplekken en andere verwondingen. In werkschoenen hebben zij ook tot taak voor aangename klimaatomstandigheden te zorgen en te voorkomen dat de schoen verschuift. Werksokken verschillen dus van de klassieke sokvarianten.

In dit artikel bespreken we de volgende onderwerpen:

1 Werkschoenen en bijpassende sokken

2 Schoenaccessoires met individuele kenmerken

3 Werksokken voor koude temperaturen

4 Zweetvoeten in wollen werksokken?

Werkschoenen en bijpassende sokken

De lengte van de werksokken moet in de eerste plaats bij de werkschoenen passen. Footies en korte sokken worden aanbevolen voor lage schoenen. Hogere sokmodellen zijn geschikt voor het dragen van hoge hakken en laarzen.

Als de lengte niet op elkaar is afgestemd, kan het schoenmateriaal de blote huid raken en irritatie veroorzaken. Bij de keuze van werksokken moet u vervolgens rekening houden met het materiaal en de eigenschappen ervan.

De verwarmende functionele sokken zijn gemaakt van materiaalcombinaties zoals wol, Coolmax polyester, badstof, polyacryl, polyamide, Lycra en andere gemengde weefsels. Belangrijk hierbij is dat de materiaalmix een hoge mate van flexibiliteit en elasticiteit biedt, zodat de sok strak maar niet oncomfortabel aan de voet zit. Draag je de juiste werksokken, dan merk je ook minder van het gewicht van de werkschoen.

Schoenaccessoires met individuele kenmerken

Modellen die een optimaal vochttransport en hygiëne garanderen zijn vaak van een antibacteriële katoenen stof. Andere sokken daarentegen zijn versterkt met ademende weefsels, precies waar ze in werkschoenen nodig zijn. Ook wollen verstevigingen in de hiel en tenen dragen bij aan een hoog draagcomfort.

Dankzij de geribbelde structuur glijden de werksokken niet weg en sluiten ze perfect aan de voet aan. Daarnaast zijn werksokken vaak  weefselachtig polyamide, die bestand zijn tegen bacteriën en antistatisch zijn en daarom worden gebruikt in laboratoria en bedrijven in de farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie.

Werksokken voor koude temperaturen

 

De eisen voor winterwerksokken zijn in principe dezelfde als voor normale werksokken: stabiliteit, ademend vermogen, goed wasbaar, goede pasvorm. Bovendien moeten ze natuurlijk warm zijn en de aanwezige lichaamswarmte goed isoleren. Hiervoor zijn echter geheel andere materialen en fabricageprocédés nodig dan voor sokken voor warmere temperaturen. Wol, versterkt met synthetische vezels en geruwde badstof of pluche zones zorgen voor ademende, warme en stabiele beroepssokken die gemakkelijk te onderhouden en goed te wassen zijn.

Zweetvoeten in wollen werksokken?

 

Werksokkenwerksokken zijn belangrijk in werkschoenen van wol en synthetische vezels nemen over het algemeen minder vocht op dan katoenen sokken. Wol is het haar van de schapen. Haar voert vocht af, maar zuigt het niet op in de binnenkant van de vezel. Enerzijds heeft dit het voordeel dat deze materialen beter werken met schoenen met speciale membranen.

Wollen werksokken kunnen op maximaal 30 graden gewassen worden, zodat ze niet krimpen. Het gebruik van wasverzachter bij het wassen van sokken kan beter worden vermeden. Het vormt een film op de vezels en laat weinig of niets door. Zij zijn niet meer ademend en kunnen dan transpiratievocht of vocht zeer slecht opnemen en niet meer afgeven aan de buitenkant.

Aan de andere kant zijn er klanten die snel vochtige en koude voeten krijgen in wollen sokken. In dat geval raden wij aan dunne viscose sokken te dragen onder de dikke werksok. Hierdoor blijft de huid droog en wordt de werking van het speciale membraan van de schoen niet verstoord.