De tiny houses winnen de laatste jaren aan populariteit. Dit heeft een aantal oorzaken. Om te beginnen is er een voortdurende krapte op de woningmarkt. Daarnaast is het gevoel van vrijheid, terug naar de natuur en duurzaamheid waar de huisjes voor staan, voor steeds meer mensen belangrijk geworden. Ook de lagere kosten maken het voor veel mensen aantrekkelijk.

 

Tiny house beweging

tiny house interieur inspriratieDe tiny house beweging is in de VS ontstaan omdat de bestaande huizenmarkt begon te wankelen door een verslechterde economie enerzijds en rampen zoals de orkaan Katrina anderzijds. De huizen werden op trailers gebouwd om de wetgeving te kunnen omzeilen.

Een tiny house is van oorsprong een woning die maximaal 50 m2 aan oppervlakte heeft en gericht is op mensen die minder willen consumeren. De gebruikte materialen moeten daarbij duurzaam zijn. De huizen kunnen mobiel zijn of vaststaan aan de grond. Alhoewel zelfredzaamheid en zelfvoorzienend erbij hoog in het vaandel staan, is het geen eis dat de huizen volledig zelfvoorzienend dienen te zijn.

Wie zijn hypotheek oversluit brengt de lening onder bij een andere geldverstrekker. Met het geld dat je hier leent los je jouw schuld bij de huidige partij af. Omdat oversluiten nogal wat voeten in de aarde kan hebben, wil je ongetwijfeld weten wat de voordelen hiervan zijn. Hieronder zetten wij de voordelen van een hypotheek oversluiten op een rijtje.

Lifestyle

Het bewonen van een tiny house komt vaak vanuit een lifestyle voort, voor diegenen die hun bezit willen minimaliseren en op een andere manier willen leven. De huizen worden dan ook vaak ontworpen door mensen zelf, zodat ze hun woonwensen, hoe klein ook, terugvinden in de uiteindelijke creatie.

Er is een grotere betrokkenheid met de natuur en het leven in een tiny house is dan ook wezenlijk anders dan in de gemiddelde woonwijk. De nadruk ligt meer op sociale contacten en beleving.

 

Krapte op de huizenmarkt

De woningmarkt in ons land zit op slot, maar dit biedt tegelijkertijd ook kansen. Gemeenten worden creatiever in hun beleid en er komt daarom steeds meer bouwgrond vrij, ook voor tiny houses. De financiering voor deze woningen is ook al aan het veranderen. Soms is een consumptief krediet passend, maar er zijn sommige banken die ook hypotheken verstrekken voor tiny houses.

 

Gebrek aan huizen maakt tiny houses populair

Veel starters op de woningmarkt hebben grote moeite om een betaalbare woning te vinden. Dit geldt ook voor de meeste alleenstaanden. Een tiny house is voor deze groep een betaalbare optie en dit verklaart de populariteit.

Het is echter niet alleen de vraag wat kost een tiny house waar je als potentiële koper naar moet kijken; je moet ook over grond beschikken waar het huis kan staan. Je kunt je aanmelden bij de verschillende initiatieven die er bestaan of kijken bij de gemeente waar je zou willen wonen.

Er zijn mogelijkheden om kavels te kopen of te huren. Veel projecten met tiny houses zijn tijdelijk, zo’n 10 tot 15 jaar, iets wat voor veel starters geen probleem is. Het grote voordeel hierbij is dat het redelijk goedkoop is om aan een woning te komen. Het is dan wel zo dat de woning meestal vastgenageld aan de grond moet zitten en niet op wielen mag staan.

Het is in ieder geval goedkoper dan het kopen van een bestaande woning en ook de bouw ervan kost niet al te veel tijd.

 

Kosten besparen met een tiny house

De tiny houses zijn in de eerste plaats goed geïsoleerd, zodat er minder energie nodig is om te stoken. Het heeft bovendien een veel kleiner oppervlak dan gemiddeld waardoor ook de kosten weer lager uit zullen vallen.

Wanneer je daarbij ook nog je eigen energie opwekt, dan bespaar je nog meer. Hiervoor is wel een investering in bijvoorbeeld zonnepanelen nodig. Als je hierbij ook nog eens een waterpomp installeert dan wordt je verwarming nog efficiënter en dus goedkoper.

Er is ook de mogelijkheid om regenwater op te vangen en dit te zuiveren middels een installatie. Wanneer je een composttoilet hebt, dan spoel je ook geen water weg. Dit zijn investeringen, maar over de loop van een aantal jaar heb je dit alles terugverdiend.

 

Wat is de prijs van een tiny house? Enkele praktijkvoorbeelden.

Wanneer je je afvraagt wat kost een tiny house dan is een van de opties een compleet zelfvoorzienend huis dat is gemaakt van duurzaam materiaal. Dit is de meest duurzame, maar tegelijkertijd ook de duurste vorm. Dit houdt in dat er zonnepanelen aanwezig zijn om energie op te wekken en ook wordt het regenwater opgevangen om dit in het huishouden te gebruiken.

Ook dien je een composttoilet en een hylofyten filter te hebben omdat je niet op de riolering bent aangesloten. De prijs van zo’n woning ligt op ongeveer  € 100.000.

de kosten van een tiny houseHet tiny house is dan daadwerkelijk onderdeel van een lifestyle. Soms hebben dergelijke zelfvoorzienende woningen ook wielen, zodat ze overal (waar het wettelijk is toegestaan) kunnen worden neergezet. Wanneer je met een tiny house de weg opgaat, dan mag deze tot maximaal 3500 kg wegen.

Het kan ook zijn dat je een droomkavel hebt gevonden en zo lang als mogelijk op een bepaalde plek wilt verblijven. Wellicht heb je andere woonwensen en vind je het prettiger om van nutsvoorzieningen gebruik te kunnen maken of kies je voor een hybride vorm. Dan is een model tiny house uit een catalogus een uitkomst. De kosten van zo’n soort tiny house liggen rond de € 60.000.

 

Zelf bouwen

De goedkoopste optie is zelf bouwen. Dit is tegelijkertijd het meest ingewikkeld omdat je over voldoende tijd, kennis, vaardigheden en relaties moet beschikken. Wanneer dit niet tot je mogelijkheden behoort, maar je ook niet te veel geld wilt of kunt besteden, dan bestaan er ook bouwpakketten voor tiny houses.

Zo zijn er volledige pakketten voor woningen die in de grond worden genageld, maar ook zelfs complete pakketten voor mensen die een mobiele woning willen. De fundering is van houtskelet en de woning wordt afgewerkt met isolatiemateriaal. Er zijn goede pakketten op de markt die volledig voldoen aan het bouwbesluit, zodat je het huis probleemloos kunt neerzetten als je over een omgevingsvergunning beschikt.

Bij deze vorm kun je ook zonnepanelen aanbrengen, evenals een watersysteem. De prijs ligt rond de € 25.000.

Prefab model

Een goed compromis tussen het zelf bouwen en aanschaffen is een prefab model van een tiny house kopen, dat tussen de  € 20.000 en € 100.00 kost. Het voordeel hiervan is dat enkele van de moeilijkste aspecten van de bouw van jouw tiny house voor je worden gedaan, terwijl je toch praktische ervaring en maatwerk erbij hebt. Bepaalde modellen op wielen worden geleverd met RV (recreatie voertuig) – certificering.

 

Waar moet je op letten als je een tiny house wil kopen?

Het kan zijn dat je een tiny house tweedehands koopt. Dan wordt de vraag wat kost een tiny house een ander verhaal dan wanneer je het zelf bouwt.

Een gebruikt tiny house kopen kan meer onzekerheid met zich meebrengen dan het kopen van een gloednieuw huis van een gerenommeerde fabrikant. Door ervoor dat je jouw vragen van tevoren goed voorbereid, om alles te weten komen om er zeker van te zijn dat dit een verstandige aankoop is.

Amateur of professional

Je wil weten of het kleine huis dat je overweegt te kopen, is gebouwd door een amateur of een professional. Als het door een professional is gebouwd, kun je meer vertrouwen hebben in de kwaliteit van de woning. Als het echter is gebouwd door iemand die nog nooit iets eerder heeft gebouwd, moet je voorzichtiger te werk gaan.

Als iemand al in dit kleine huis heeft gewoond, moet je weten waarom diegene het verlaat. De kans is groot dat het niets met het huis zelf te maken heeft; het is waarschijnlijk een persoonlijke beslissing.

Goede vragen stellen

Vraag of de huidige eigenaar problemen heeft gehad met het huis. Staat er iets in dat niet werkt? Is er te weinig ruimte tussen de keukenkasten? Wordt het in de winter te koud? Vraag zoveel als je kunt om meer te weten te komen over het wonen en het leven in dit tiny house, zodat je weet wat je koopt.

Vraag ook naar het gewicht van het huis minder, in verband met het maximale gewicht waarvoor de aanhanger is ontworpen.

 

Wettelijke bepalingen

Wat je ook besluit te doen, het plaatsen van een tiny house valt onder wettelijke bepalingen. Aan de regelgeving ontkomt niemand. Je hebt namelijk een omgevingsvergunning nodig voor de bouw.

Om te beginnen moet je daarom weten of er grond beschikbaar is in jouw gemeente. Daarnaast krijg je te maken met de vraag hoe lang er gewoond gaat worden. Is het permanent of tijdelijk. Wanneer het tijdelijk is dan dien je te weten te komen hoe lang die periode precies is.

Daarnaast is het belangrijk om te weten of je tiny house on grid (aangesloten op het elekticiteitsnet), off grid (zelfvoorzienend) of een hybride vorm betreft die er tussenin zit.

 

In welke provincie is een tiny house het goedkoopste?

In antwoord op de vraag wat is de prijs van een tiny house, dien je dus naast de kosten van het huis ook te kijken naar de kosten van de bouwgrond. In Nederland wordt de waarde hiervan bepaald door de provincies en de gemeenten.

Je moet rekening houden met de afmetingen van je woning en de hoeveelheid ruimte die je nodig hebt eromheen. Wanneer je kijkt naar de prijs per vierkante meter grond dan is de provincie Groningen het goedkoopst en is het in de Randstad ongeveer 3 keer duurder. Je kunt stellen dat de waarde van de grond zwaar meetelt in antwoord op de vraag wat kost een tiny house.

Wanneer je over een vrije kavel kunt beschikken, dan houdt dit in dat je zelf je tiny house kunt bouwen. Er zijn echter ook kavels met bouwplannen. Dan wordt de bouw door anderen, zoals architecten of aannemers, bepaald.

 

Veel mogelijkheden

De mogelijkheden die de tiny houses bieden zijn aantrekkelijk voor veel mensen. De goedkopere prijzen en kleinere ruimtes, de positieve impact op het milieu. Het zijn allemaal aspecten die meespelen. Het is een goede oplossing voor de krapte op de woningmarkt en het kan starters aan een eerste woning helpen.

Tiny houses bestaan in verschillende soorten, er is er altijd wel eentje die bij je past. Je tiny house interieur hipper maken met een macramé plantenhanger is ook zeker een aanrader.