De macramé trend is weer geheel terug en de plantenhangers zijn weer overal aanwezig. Dat heeft voor een groot deel te maken met de populariteit van de urban jungle interieurs. Om je op gang te helpen vind je hier tips hoe je zelf een plantenhanger van macramé kunt maken en jouw interieur ermee sfeer geeft.

 

Wat is Macramé?

Macramé is een knooptechniek voor textiel die al sinds mensenheugenis wordt toegepast. Vanaf het begin in Babylonische tijden werd het gebruikt voor praktische zaken zoals het weghouden van vliegen en als decoratie.

Men denkt dat het woord afkomstig is van het Arabische migramah dat franje betekent en werd in de dertiende eeuw populair bij wevers. Planten die aan het plafond hangen zijn weer hot en happening dankzij macramé. Macramé was in de jaren zeventig super hip en zelfs de meest bescheiden trendsetter had meerdere bloempotten in een hanger van macramé.

 

DIY stappen: Macramé plantenhanger maken

hippe macrame plantenhanger voor je interieur

Macramé verandert je huis in een handomdraai en maakt het gezelliger en warmer. Bovendien is het een mooie vervanging voor kerstversieringen om sfeer in huis te creëren na de feestdagen. Een macramé plantenhanger is gemaakt van touw met daarin een bloempot en bijvoorbeeld een cactus: super hip! En raad eens? Zelf maken is minder ingewikkeld dan het misschien op het eerste gezicht lijkt.

Macramé is een doe-het-zelf bezigheid die enigszins verwant is aan breien, haken en weven. Er wordt vaak gewerkt met patronen waarbij je al doende kunt leren. Als je het nog niet eerder gedaan hebt, dan is het eigenlijk zaak om gewoonweg te beginnen. Hier volgen een aantal stappen om je op weg te helpen.

Kies je type koord

Selecteer het type koord dat je voor jouw hanger wil gebruiken. Je kunt kiezen uit materialen als katoenen koorden of touw, jute of hennep. Zorg ervoor dat je een koordmateriaal kiest dat zacht is en gemakkelijk te knopen is, want zo maak je je plantenhanger.

Knip de gewenste snoerlengtes af. De grootte van jouw plantenbak kan zowel de lengte van jouw snoeren als het aantal te gebruiken snoeren bepalen. Kleinere plantenbakken hebben wellicht maar vier koorden nodig, terwijl grotere plantenbakken er misschien wel acht nodig hebben. De werkelijke lengte hangt ook af van hoe lang of kort je je plantenbak wilt ophangen.

Patroon kiezen

Kies je knoop. Er zijn verschillende basis macramé-knopen die je kunt gebruiken om jouw macramé plantenhanger te maken, zoals de kruidnagel, de gewikkelde knoop of de vierkante knoop. De knopen die je gebruikt, zijn waarschijnlijk afhankelijk van het type macramé plantenhangerpatroon dat je hebt gekozen.

Gebruik een eenvoudige en stevige knoop om de bovenkant van je plantenhanger vast te zetten, daarna voer je je koorden door een ring en vouw je ze dubbel zodat er twee keer zoveel koorduiteinden naar beneden hangen. Wikkel een ander, korter stuk koord een paar keer om de bundel koorden en knoop het om de bundel koorden aan elkaar vast te maken.

Bundelen

Leg een reeks knopen. Meet vanaf de bovenkant van de geknoopte koorden naar de plek waar je de rand van de plantenbak wilt hebben. Dit is waar je eerste niveau van knopen begint. Scheid de bundel snoeren om een ​​reeks nieuwe snoerbundels te maken, waarbij je het aantal snoeren waarmee je werkt gelijkmatig verdeelt. Bind elke bundel samen met een knoop naar keuze.

Neem een ​​koord van twee aangrenzende groepen knopen en breng ze samen, volg dit patroon voor de resterende koorden totdat je een soort geknoopt net hebt gemaakt.

Beveilig jouw plantenbak met een goede versteviging. Plaats je plantenbak in de cirkel van knopen die je hebt gemaakt, verzamel vervolgens alle koorduiteinden en knoop ze aan elkaar om de plant op zijn plaats te houden. Gebruik de ring om je plantenbak op te hangen aan een beugel of haak die je in de muur of het plafond hebt bevestigd. Als je deze stappen volgt heb je uiteindelijk een mooie hangende plant.

Bovenhandse knoop

Vaak wordt een soort knoop gebruikt die we allemaal kennen: de bovenhandse knoop. Het eenvoudige, stapsgewijze patroon omvat het werken met vier strengen garen, die je dubbel vouwt, vastbindt en begint te knopen. Het eindresultaat is een ruitvormig patroon dat een hangmat vormt voor jouw plantenpot om in te rusten. Je knoopt de basis vast met een laatste grote knoop.

Als je deze eenvoudige techniek voor het maken van een macramé plantenhanger eenmaal begrijpt kun je ze zo mooi maken als je wilt of meer geavanceerde macramé-hangers proberen.

Andere knopen

Door verschillende soorten knopen te leren en zelfs meer dichte weefmethoden zoals haken, kun je iedere macramé plantenhanger maken. Je kunt online zoeken naar verschillende manieren om een knoop te leggen of je kunt een cursus hierin volgen.

Het materiaal waar je mee werkt wordt het koord genoemd. Macramé-koord is een verzamelnaam voor alle soorten vezels die voor macramé worden gebruikt, inclusief touw, garen, touw en gewaxte opties.

 

Macramé touw

In de meeste macramépatronen zie je de term koord wordt gebruikt, maar welk materiaal je besluit te gebruiken, is aan jou. Het is echter aan te raden om dezelfde dikte te gebruiken, omdat dit effect heeft op de lengte van het snoer dat je nodig hebt.

Als je echter op meer professionele wijze een macramé plantenhanger zelf wil maken dan kun je het beste macramé touw gebruiken.

 

Macramé touw gebruiken. Waar kun je het krijgen?

Dit relatief goedkope knutselmateriaal is verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen. Je kunt het in sommige ambachtelijke of hobbywinkels kopen,  maar voordat je dat doet, moet je weten dat het online over het algemeen goedkoper (en van betere kwaliteit) is.

Touw is het meest voorkomende type macramé-koord en het wordt door de meeste serieuze beoefenaars gebruikt om een macramé plantenhanger zelf te maken. Het is altijd getwijnd, wat betekent dat meerdere strengen om elkaar heen zijn gedraaid, waardoor het extra stevigheid en dikte krijgt.

macrame touw gebruiken voor de plantenhangerHet meest voorkomende macramé touw is gedraaid van drielaags katoen, dat zowel sterk is als franjes heeft in een mooi golvend patroon. Er is ook wel gevlochten zeslaags touw beschikbaar, maar het is raadzaam om bij drielaagse opties te blijven, tenzij je veel hangkracht nodig hebt.

Katoenen touw

Het mooie van macramé touw is dat het dikke, opvallende knopen creëert. Hoewel katoenen touw zacht is, is het nog steeds stevig genoeg om knopen goed vast te houden. In tegenstelling tot enkelstrengige alternatieven, zal het niet losdraaien terwijl je bezig bent met het maken van een nieuw stuk.

Voor beginners en gevorderde macramé knutselaars is middelgroot katoenen touw een geweldig materiaal om te gebruiken; je kunt er bijna niet mee in de fout gaan.

 

Ruimte benutten

Hangplanten geven sfeer aan je interieur en zijn handig omdat ze geen vloeroppervlak in beslag nemen, wat vooral meegenomen is als je ruimte klein is (bijvoorbeeld in een tiny house). Het toevoegen van een overvloed aan planten kan helpen om je lucht op te frissen en een gevoel van sereniteit te creëren. Soms is het echter de vraag waar je het macramé bevestigt.

Verticale ruimtes in onze huizen worden vaak niet gebruikt: vooral ruimtes boven meubels en hoeken. Maar dit kan precies de juiste plek in huis zijn voor een hangplant. Het is zaak om eerst te controleren of je plafond het gewicht van je hangplanten kan dragen.

Als dat niet het geval is, kun je planten ook aan spijkers en planken aan de muur hangen – zorg er wel voor dat je plaatsen vindt die de doorgang in je kamer niet belemmeren.

Eventueel kun je ook een kledingrek gebruiken om je plantenhangers aan te hangen. Dit valt aan te raden als je plafond te hoog hangt. Soms zie je de plantenhangers ook bevestigd aan stangen.

 

Informatie online

Er is zoveel informatie dat veel beginners zich erg overweldigd kunnen voelen en niet in staat zijn om met hun eerste creatie te beginnen. Gelukkig is het niet nodig om je zo te voelen, want het is eigenlijk heel gemakkelijk om met macramé aan de slag te gaan! Dit is waarom: meestal als je een plantenhanger online ziet, dan is deze gemaakt met alleen de 3 basisknopen, die supergemakkelijk te leren zijn.  Als je eenmaal de 3 basisknopen kent, kun je alles maken wat jij wenst!

 

Macrame plantenhanger inspiratie opdoen

Je kunt inspiratie opdoen door online tutorials te volgen of boeken zoals beginnersgidsen te lezen. Wanneer je in staat bent om een workshop te volgen dan valt dit zeker aan te raden. Je komt dan ook in contact met andere mensen die dezelfde interesse hebben, zodat je hoogstwaarschijnlijk verschillende ideeën op zult doen.

Je kunt ook goede ideeën op doen bij evenementen, zoals bijvoorbeeld de KreaDoe beurs. Je kunt je ook laten inspireren door kunstprojecten. Zo maakt kunstenares Sandra de Groot enorme beeldhouwwerken van macramé. Zelf zegt ze dat ze haar techniek ontwikkeld heeft door haken, breien en weven. Het specifiek knopen leggen en knippen van de macramé heeft voor haar iets magisch.

Je kunt ook bloemisten bezoeken en nagaan wat de beste hangplanten voor jouw toekomstige plantenhangers zijn. Je kunt bijvoorbeeld een starterskit kopen en gewoon aan de slag gaan. De kans is groot dat je bij je vrienden, familie of kennissen inspiratie opdoet omdat macramé populairder is dan ooit.