Je kunt ervoor kiezen om iemand in te huren voor het schilderen van je kamer. Het is echter een stuk kosteneffectiever om de verfbeurt juist zelf uit te voeren. Het is dan echter wel belangrijk dat je de juiste hoeveelheid verf koopt, je wilt immers niet tijdens de klus erachter komen dat je nog meer blikken nodig hebt. De volgende tips moet je daarom toepassen als je verf gaat koopt zodat je de juiste hoeveelheid mee naar huis neemt!

 

Controleer de staat van de muur

Hoeveel verf een muur opneemt, is belangrijk om in gedachten te houden als je blikken gaat kopen. Oudere huizen die al jarenlang niet geschilderd zijn, zullen over het algemeen meer verf nodig hebben doordat ze meer verf opnemen. Ook kun je ervoor kiezen om oudere verf te primen. De meeste muren (en verf) hebben echter minimaal twee verflagen nodig voor de beste dekking.

 

Ga voor hoge kwaliteit

De meeste huiseigenaren zullen het liefst gebruik maken van goedkope verf. Toch is het vaak beter om te investeren in Sigma verf van een hogere kwaliteit. Dit mag dan soms wel wat duurder zijn, alsnog profiteer je ervan op de lange termijn. Goedkopere verf heeft namelijk meestal meerdere lagen nodig, wat bij kwalitatieve verf niet altijd het geval is.

 

Ken je afmetingen

Voordat je op het internet of in een winkel verf gaat kopen, moet je eerst bepalen hoe groot je kamer is. Het meten van de ruimte is de eerste stap om erachter te komen hoeveel liter verf je moet kopen. Je moet hiervoor de hoogte en lengte van alle muren die je gaat schilderen opmeten. Trek hier de afmetingen van de ramen en deuropeningen af.

 

Let op diverse wandoppervlakken

Vooral bij oudere huizen zijn niet alle muuroppervlakken hetzelfde. Zo nemen gladde wanden verf goed op, hierdoor hebben ze minder verf nodig dan getextureerde muren. Het schilderen van poreuze delen van het huis, zoals sintelblokken of baksteen, kan ook veel meer verf opnemen dan je zou verwachten. Je moet bij het kopen van verf dus rekening houden met de oppervlaktestructuur van de wand.

 

Kijk naar de kleur

Het is belangrijk om te weten dat je meer verf nodig hebt bij donkere kleuren. Wil je een bruine muur bedekken met witte verf? De kans is groot dat je dan maar liefst minstens 3 lagen moet gebruiken voor de beste dekking. Dit geldt echter voor het aanbrengen van donkere verf op lichtere kleuren.

 

Lees ook eens over:

 

Image by vanitjan on Freepik