Het grootste deel van jouw energierekening bestaat uit je gas verbruik. En dat de gasprijzen enorm zijn gestegen sinds de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, was je vast niet ontgaan. Maar waar bestaan die kosten dan uit, wat kost een kuub gas daadwerkelijk? En hoeveel ís een kuub gas eigenlijk? Je leest er alles over in dit artikel.

Wat kost een kuub gas

Omdat Nederland wil verduurzamen, worden tegenwoordig alle nieuwbouwhuizen gasloos gebouwd. Deze huizen hebben een elektrische kookplaat in plaats van een gasfornuis, een warmtepomp of waterboiler in plaats van een CV-ketel en zonnepanelen op het dak. Zeker driekwart van de gasrekening bestaat uit gas en dat komt voornamelijk voor de verwarming. Maar wat kost een kuub gas dan? Volgens het CBS kostte een kuub gas in december 2022 €2,31. In januari is het prijsplafond ingegaan, waardoor de maximale prijs op €1,45 is gezet tot een bepaald verbruik, daarna betaal je het tarief van de leverancier. De gasprijzen zijn door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne ontzettend gestegen, dat kom omdat zo’n 40% van het Europese gas uit Rusland komt. Voor de oorlog kostte een kuub gas gemiddeld €0,80.

Uit welke kosten bestaat een kuub gas?

Allereerst heb je de kale gasprijs. Dit is de prijs die energie leveranciers inkopen op de groothandelsmarkt. Daarnaast betaal je onder andere overheidsvergoedingen en energiebelasting over een kuub gas:

  • Energiebelasting: deze maatregel heeft als doel om zuiniger met het gas om te gaan.
  • Opslag Duurzame Energie-Klimaattransitie (ODE): het bedrag dat je hiervoor betaalt, wordt geïnvesteerd in groene energie.
  • BTW: je betaalt ook nog BTW over je gas, over de energiebelasting én op de ODE.

Je ziet dat er nog aardig wat kosten over de kale gasprijs heen komen. Wil jij deze kosten ontlopen? Dan is misschien een dynamisch energiecontract iets voor jou. Je neemt dan energie af tegen inkoopprijzen. Dit kan zowel negatief of positief uitvallen.

Tarieven per regio

Voorheen verschilden de toeslagen op de gasprijs per regio; hoe verder je van Groningen af woonde, hoe hoger het toeslag dat je moest betalen voor gas. Tegenwoordig is dit niet meer zo, energieleveranciers mogen nu zelf de tarieven bepalen zolang het redelijke tarieven zijn. Dit wordt in de gaten gehouden door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Omdat een energieleverancier gas inkoopt op eigen risico, betaal jij hiervoor een risicomarge. De leverancier kan namelijk met allerlei onverwachte omstandigheden te maken krijgen, zoals ineens hele hoge tarieven in verband met crisis en schaarste. Naast deze risicomarge betaal je ook een winstmarge aan het energiemaatschappij.

Hoeveel is een kuub gas?

Een kuub staat voor kubieke meter, dit is een inhoudsmaat. De inhoud van een kubus is 1 meter hoog, 1 meter breed en 1 meter lang. Als je deze kubus helemaal zou vullen met gas, dan heb je 1 kuub gas. Naast gas wordt bijvoorbeeld ook zand uitgemeten in kubieke meters.

 

Lees ook eens over: