Als je gaat verhuizen of je huis opnieuw gaat inrichten, brengt dat allerlei uitdagingen met zich mee. Eén daarvan is het vinden van een geschikte plaats voor je internetrouter. Dat is immers een apparaat dat in zo ongeveer elk huishouden aanwezig is, maar wat men probeert uit het zicht te laten verdwijnen. Dat is heel begrijpelijk, maar kan tegelijkertijd ook voor problemen zorgen. Als je dan je internet gaat installeren in je nieuwe of verbouwde woning, waar kun je dan het beste je router plaatsen? We geven een aantal tips en overwegingen. Heb je nog geen internetabonnement geregeld? Dan wordt het hoog tijd om te beginnen met online aanbiedingen voor internet vergelijken!

Van de grond af

Ten eerste is het zaak dat je je router, die doorgaans op je benedenverdieping staat, van de grond af zet. Voor de een goede distributie van het draadloos internetsignaal is dit immers een weinig strategische locatie, omdat hij dat zo ver van je bovenverdieping af staat als mogelijk. Maar het is ook zo dat een router die op de grond staat gemakkelijk omgestoten kan worden en daardoor kapot kan gaan. Daarnaast vangt een router die op de staat meer stof en vuil op dan een router die van de grond af staat. Dat stof en vuil kan via de ventilatiegaten het apparaat binnendringen en de prestaties van de router doen verslechteren.

Kies een centrale locatie

Je router moet als mogelijk je hele woning voorzien van draadloos internet. Het is immers niet handig om te moeten werken met extra apparaten om dat signaal te proberen te verlengen. Maar om er dan voor te zorgen dat je een zo goed mogelijke spreiding van het wifi-signaal krijgt, is het belangrijk om een zo centraal mogelijk locatie uit te kiezen voor je router. Daarbij ben je natuurlijk gebonden aan waar het signaal vandaan moet komen en de lengte en zichtbaarheid van kabels, maar feit is dat je moet doen wat je kunt om je router op een plek neer te zetten waar hij het hele huis van goede wifi kan voorzien.

Niet inbouwen achter objecten

Zoals we in de inleiding al schreven, hebben de meeste huizen een router, maar staat die ergens weggestopt. Dat is eigenlijk niet de allerbeste keuze. Routers kunnen immers gehinderd worden in het uitzenden van hun signaal door objecten die zich om het apparaat heen bevinden. Zeker andere elektronische apparaten kunnen het signaal verstoren, ten koste van de kwaliteit van je wifi. De wens om je router uit het zicht te laten verdwijnen is begrijpelijk, maar doe dat niet ten koste van de verbinding. Zet hem liever achter een klein object dan een groot object. Bijvoorbeeld een fotolijstje.

Op een goed geventileerde plek

Belangrijk is ook dat je je router op een plek neerzet die goed geventileerd is. Anders bestaat er namelijk het risico dat het apparaat oververhit raakt, en dat gaat ten koste van de prestaties. Dat betekent dat je hem beter niet in een kast zit waar hij weinig ruimte heeft om te ‘ademen’. Dus ook liever niet in de meterkast, helaas.

Het is misschien een kleine tegenvaller dat wanneer je je woonkamer mooi probeert in te richten je te dealen hebt met een router die eigenlijk niet zo makkelijk kunt verstoppen. Daarom moet je proberen creatief te zijn. Probeer eerst vast te stellen waar hij voor de beste spreiding van het wifi-signaal zorgt en vind dan daar een plekje waar hij niet al te opvallend kan staan. Een beetje indekken mag best, zolang je hem maar niet te veel insluit achter en tussen van alles en nog wat.