Je woonkamer is hét uitgangsbord van je woning. Voorbijgangers op straat werpen er maar al te graag een glimp op, het is de ruimte waar je je gasten ontvangt en waar je zelf het meest tot rust komt. Je woonkamer regelmatig opfrissen is dus een absolute must. Hieronder vind je een aantal tips, waarvan sommige heel gemakkelijk uit te voeren zijn. Andere vragen wat meer tijd of een groter budget, maar geven je huis dan wel een volledige make-over.

Indeling

Heeft je woonkamer al veel te lang dezelfde indeling? Dan kan het heel verfrissend zijn om de ruimte eens volledig opnieuw in te delen. Een extra muur plaatsen of net weghalen tussen de keuken en de woonkamer maakt bijvoorbeeld veel effect. Heb je hoge plafonds en wil je die wat lager maken? Je zal niet alleen minder energie nodig hebben om de ruimte te verwarmen, het zorgt ook voor een warm en huiselijk effect. Let wel, voor de afwerking van zulke ingrepen, doe je best beroep op een goede stukadoor. Stukadoor gezocht in jouw buurt? Tik dan op een algemene dienstverlenerswebsite zoals Trustoo ‘stukadoor Arnhem’ in en de beste bedrijven worden in een mum van tijd voor jou opgesomd.

Kleur

Liever wat minder ingrijpende veranderingen? Dan kan je je woonkamer ook gewoon andere kleuraccenten geven. Uiteraard kan je dat doen door de muren te schilderen, maar ook subtielere aanpassingen maken al een wereld van verschil. Vervang bijvoorbeeld al je rode kussentjes door blauwe, leg een ander tapijtje en kies voor andere kaarsen. Nog een goede tip: je kan je zetel ook met een andere stof laten overtrekken. Het is goedkoper dan een nieuwe zetel kopen, maar de zetel zal er als nieuw uitzien.

Inrichting

Ben je best tevreden met jouw kleurenpalet en jouw meubels, maar heb je toch nood aan iets nieuws? Dan kan je de meubels ook gewoon van plaats veranderen. Als je de zetel en de eettafel van plaats wisselt, lijkt het al alsof je een andere woonkamer binnenstapt.

Persoonlijke touch

En ten slotte, geef je woonkamer een andere vibe door er een aantal nieuwe, persoonlijke elementen aan toe te voegen. Vervang bijvoorbeeld eens de oude foto’s door nieuwe of kies voor een andere stijl van posters. Ook een nieuwe lichtarmatuur kan een wereld van verschil maken. Kies je voor klassiek, industrieel of net kleurrijk? De verlichting bepaalt voor een groot deel de stijl van jouw woonkamer.