Als ondernemer heb je jezelf ongetwijfeld als doel gesteld om jouw bedrijf te laten groeien. Om te kunnen groeien moet jouw onderneming wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Eén van deze voorwaarden is dat het bedrijfspand toereikend moet zijn om de groei mogelijk te maken. Het is bijvoorbeeld niet of nauwelijks mogelijk om te groeien in een pand dat te klein is. Als ondernemer kun je dit op verschillende manieren oplossen. Zo kun je het huidige pand uitbreiden, maar je kunt ook een nieuwe pand bouwen. Hier moet je echter wel de financiële middelen voor hebben. Is dit niet het geval? Dan kan een zakelijke hypotheek jou hier vast en zeker bij helpen.

Wat is een zakelijke hypotheek?
Heb je als ondernemer nog niet eerder uitgebreid of nieuw gebouwd? Dan ben je ongetwijfeld niet bekend met een zakelijke lening. Zo’n lening is niets anders dan een bedrijfslening om nieuwbouw of verbouwing van een bedrijfspand mee te bekostigen. Een zakelijke hypotheek kun je bij verschillende kredietverstrekkers afsluiten en loopt altijd minimaal vijf jaar. De meeste ondernemers die zo´n lening afsluiten kiezen echter voor een looptijd van tien tot twintig jaar.

Verschillende hypotheekvormen
Net zoals bij een particuliere hypotheek kun je bij een zakelijke hypotheek ook kiezen voor annuïteiten en lineair. Kies je voor een zakelijke annuïteitenhypotheek? Dan betaal je iedere maand hetzelfde bedrag voor het aflossen en de rente. Dit is gedurende de gehele looptijd van de lening het geval. Bij een lineaire hypotheek betaal je iedere maand hetzelfde bedrag voor de aflossing, maar de rente daalt. Kies je voor deze laatste hypotheekvorm? Dan begin je dus met hoge maandlasten. Deze dalen echter steeds verder naarmate de looptijd van de zakelijke hypotheek verstrijkt. 

Vergelijk zakelijke hypotheken met elkaar
Je kunt vandaag de dag een zakelijke hypotheek afsluiten bij verschillende partijen. Sommige ondernemers kiezen ervoor een lening af te sluiten bij de eerste de beste aanbieder. Dit is echter niet verstandig. Je betaalt in dat geval mogelijk onnodig veel en bovendien kunnen de voorwaarden ongunstig zijn. Maak daarom ook altijd eerste een vergelijking voordat je een zakelijke hypotheek afsluit. Je kunt hier tegenwoordig verschillende vergelijkingssites voor gebruiken. Kijk bij zo’n vergelijking niet alleen maar naar de kosten die je hiervoor maakt. Nee, let vooral ook op de voorwaarden. Door zowel naar de kosten als de voorwaarden te kijken, ben je in staat de beste zakelijke hypotheek af te sluiten.

Bedrijfskrediet in plaats van een zakelijke hypotheek.
Krijg je geen hypotheek? Dan betekent dit niet dat je jouw bedrijf niet kunt laten groeien. Nee, want je kunt in dat geval kiezen voor bedrijfskrediet. Hierbij heb je keuze uit een zakelijke lening en zakelijk krediet. Bij een lening krijg je het geld direct op jouw rekening gestort, wat ideaal is voor een grote investering. Kies je voor zakelijk krediet? Dan bepaal je zelf wanneer en hoeveel je opneemt. Uiteraard betaal je bij beide vormen van bedrijfskrediet rente. Bovendien is de looptijd vaak een stuk korter dan bij een zakelijke hypotheek, namelijk maximaal vijf jaar.