Ben je van plan om binnenkort te gaan samenwonen met een partner, vriend of familielid? Dan is het wellicht verstandig om een samenlevingscontract op te stellen. In een samenlevingscontract kunnen verschillende afspraken worden vastgelegd, dit kun je zelf doen óf door een notaris laten doen. Mocht je dit door een notaris laten doen dan wordt dit ook wel een notarieel samenlevingscontract genoemd. In dit artikel vertellen wij je graag wat je allemaal zou moeten regelen als je een samenlevingscontract sluit.
Welke afspraken zet ik samenlevingscontract?
De eerste vraag die je wellicht hebt is: welke afspraken zet ik een samenlevingscontract? In een samenlevingsovereenkomst maak je afspraken voor de periode dat je samenwoont. Dit kunnen uitlopende afspraken zijn, zoals: de verdeling van de kosten van boodschappen, kleding en woonlasten en de kosten voor het verzorgen en opvoeden van kinderen. Daarnaast zet je in het samenlevingscontract ook vaak afspraken voor ná de samenwoning. Wat gebeurd er bijvoorbeeld met de spullen mochten jij en je partner uit elkaar gaan of mocht een van de twee overlijden. Heb je na een scheiding recht op partneralimentatie of een verhuisvergoeding en wie blijft er in de koop- of huurwoning wonen?Het is belangrijk om voor dat je gaat samenwonen na te denken over dit soort vragen en dit vast te leggen, dat scheelt in meestal veel gedoe achteraf.
Is een notarieel samenlevingscontract verplicht?
Een notarieel samenlevingscontract is niet verplicht als je samenwoont. Je kunt immers ook zelf een samenlevingscontract opstellen. Echter, willen samen banken dat je een notarieel samenlevingscontract hebt als je bijvoorbeeld een hypotheek afsluit. Daarnaast vragen pensioenfondsen ook vaak een notarieel samenlevingscontract om elkaar als partner aan te melden. In een samenlevingscontract kunnen ook afspraken staan voor als één van de partners overlijdt. Deze afspraken zijn alleen geldig als ze in een notarieel samenlevingscontract staan. Mocht je partner de afspraken uit het samenlevingscontract niet nakomen, dan sta je met een notarieel samenlevingscontract een stuk sterker dan met een zelf gemaakt contract. Dit is een groot voordeel van een notarieel samenlevingscontract.
Hoe ontbind je een samenlevingscontract?
Hoe een samenlevingscontract ontbonden kan worden, spreek je af in het contract. Een van de meest voorkomende manieren om een contract te beëindigen is door dat de ene partner de andere partner een (aangetekende) brief stuurt dat de samenleving beëindigd. Mochten jij en je partner gaan trouwen, geregistreerd partnerschap aan gaan of een van de twee te komen overlijden dan eindigt het samenlevingscontract daardoor.