In de werkomgeving brengen we vaak uren achtereen zittend door, wat een aanzienlijke belasting kan vormen voor onze rug en algemene gezondheid. Daarom is het belangrijk om een geschikte stoel te kiezen die niet alleen comfortabel is, maar ook rugklachten helpt voorkomen. Drie populaire opties zijn zadelkrukken, bureaustoelen en ergonomische zitballen. Maar welke van deze drie is beter voor jouw rug?

 

Wat zijn ergonomische zitmeubels

Ergonomische zitmeubels zijn ontworpen om de natuurlijke houding van het lichaam te ondersteunen en rugklachten verminderen. Elke optie heeft unieke voordelen en  aanpasbare functies voor een comfortabele en gezonde werkhouding.

 

Zadelkrukken

Zadelkrukken zijn ontworpen met een zadelvormige zitting, die lijkt op de zadel van een paard. Deze ergonomische stoelen zijn bedoeld om de gebruiker in een open heuphoek te plaatsen, waarbij de heupen iets hoger staan dan de knieën. Dit zorgt voor een natuurlijke kromming van de wervelkolom en kan de druk op de onderrug verminderen. Bekijk de website van Wobblez voor veel ergonomische opties.

 

Bureaustoelen

Bureaustoelen zijn de meest voorkomende zitoplossingen in kantoren. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en prijsklassen, van eenvoudige stoelen zonder veel instelmogelijkheden tot geavanceerde ergonomische modellen met tal van instelbare onderdelen zoals lendensteunen, armleuningen en zithoogte.

 

Ergonomische zitballen

Ergonomische zitballen, ook wel bekend als balansballen of fitnessballen, zijn grote, opblaasbare ballen die kunnen worden gebruikt als een alternatief voor traditionele stoelen. Ze dwingen de gebruiker om actief te zitten, waardoor de kernspieren worden versterkt en de houding wordt verbeterd.

 

Voordelen van zadelkrukken

 

Verbeterde houding

Zadelkrukken bevorderen een betere houding door de natuurlijke kromming van de wervelkolom te ondersteunen. De open heuphoek helpt de druk op de onderrug te verminderen en kan rugklachten voorkomen of verminderen.

 

Meer beweging

Omdat zadelkrukken minder steun bieden dan traditionele bureaustoelen, moedigen ze de gebruiker aan om vaker van houding te veranderen. Dit kan helpen om stijfheid en spiervermoeidheid te voorkomen die vaak voorkomen bij langdurig zitten. Zeker met een wiebelpoot bevorderd dit de actieve zithouding.

 

Verhoogde concentratie en productiviteit

Onderzoek heeft aangetoond dat een actieve zithouding kan bijdragen aan een betere concentratie en productiviteit. Door een zadelkruk te gebruiken, kunnen gebruikers zich alerter voelen en efficiënter werken.

 

Nadelen van zadelkrukken

 

Gewenningsperiode

Het gebruik van een zadelkruk kan in het begin ongemakkelijk zijn, vooral voor mensen die gewend zijn aan de uitgebreide steun van een bureaustoel. Het kan enige tijd duren voordat de spieren en gewrichten zich hebben aangepast aan de nieuwe zithouding.

 

Beperkte instelmogelijkheden

Hoewel sommige zadelkrukken in hoogte verstelbaar zijn, bieden ze doorgaans minder instelmogelijkheden dan geavanceerde bureaustoelen. Dit kan een nadeel zijn voor mensen met specifieke rugklachten die baat hebben bij een meer gepersonaliseerde ondersteuning.

 

Voordelen van bureaustoelen

 

Veelzijdigheid en comfort

Bureaustoelen zijn ontworpen om langdurig gebruik te ondersteunen en bieden vaak uitgebreide instelmogelijkheden om de stoel aan te passen aan de individuele behoeften van de gebruiker. Dit kan helpen om rugklachten te voorkomen door een optimale ondersteuning te bieden.

 

Beschikbaarheid

Bureaustoelen zijn overal verkrijgbaar en in verschillende prijsklassen. Dit maakt het gemakkelijk om een stoel te vinden die past bij jouw budget en ergonomische eisen.

 

Nadelen van bureaustoelen

 

Risico op slechte houding

Ondanks hun comfort kunnen bureaustoelen ook bijdragen aan een slechte houding, vooral als ze niet goed zijn afgesteld. Een te lage of te hoge stoel, of een gebrek aan adequate lendensteun, kan leiden tot rugklachten.

 

Minder beweging

Bureaustoelen bieden vaak zoveel ondersteuning dat ze gebruikers ontmoedigen om regelmatig van houding te veranderen. Dit kan leiden tot stijfheid en spiervermoeidheid, vooral bij langdurig zitten.

 

Voordelen van ergonomische zitballen

 

Actief zitten

Ergonomische zitballen bevorderen actief zitten doordat ze de kernspieren dwingen om continu te werken om balans te houden. Dit kan bijdragen aan een betere houding en versterkte rug- en buikspieren.

 

Beweging en flexibiliteit

Het gebruik van een zitbal moedigt constante microbewegingen aan, wat de bloedsomloop kan verbeteren en de kans op stijfheid en pijn kan verminderen.

 

Veelzijdig gebruik

Zitballen kunnen ook worden gebruikt voor oefeningen en stretchen tijdens pauzes, wat kan helpen om de spieren te versterken en spanning te verminderen.

 

Nadelen van ergonomische zitballen

 

Gebrek aan ondersteuning

Een zitbal biedt geen rug- of armsteun, wat voor sommige mensen oncomfortabel kan zijn bij langdurig gebruik. Dit kan leiden tot vermoeidheid en rugpijn als de juiste houding niet wordt gehandhaafd.

 

Niet in hoogte verstelbaar

Zitballen zijn niet in hoogte verstelbaar, daardoor kunnen ze niet gemakkelijk aangepast kunnen worden aan verschillende werkplekken of individuele voorkeuren. Je kiest bij de aanschaf de juiste maat, afhankelijk van jouw lengte en bureauhoogte. Zo heb je de keuze uit een ergonomische zitbal 65 cm of 75 cm.

 

 

De keuze tussen een zadelkruk, een bureaustoel en een ergonomische zitbal hangt af van verschillende factoren, waaronder jouw persoonlijke voorkeur, de aard van je werk, en eventuele bestaande rugklachten.

 

Overwegingen bij het kiezen van een stoel

·       Ergonomie: Zorg ervoor dat de stoel, of het nu een zadelkruk, een bureaustoel of een zitbal is, voldoende ondersteuning biedt en aanpasbaar is aan jouw lichaam.

·       Comfort: Probeer verschillende zitoplossingen uit om te zien welke het meest comfortabel is voor jouw dagelijkse werkzaamheden.

·       Bewegingsvrijheid: Overweeg hoe de stoel jouw bewegingsvrijheid beïnvloedt en of deze je aanmoedigt om regelmatig van houding te veranderen.

 

Zowel zadelkrukken, bureaustoelen als ergonomische zitballen hebben hun eigen unieke voordelen en nadelen. Het is belangrijk om je eigen behoeften en voorkeuren in overweging te nemen bij het kiezen van de juiste zitoplossing voor jouw rug. Het combineren van verschillende soorten stoelen kan ook een goede oplossing zijn om de voordelen van elk type te benutten en zo rugklachten te voorkomen.