Een hypotheek oversluiten, u heeft er ongetwijfeld weleens iemand over gehoord. Toch is de kans aanwezig dat u niet weet wat dit precies is. Indien u ervoor kiest uw hypotheek over te sluiten, sluit u een hypotheek af bij een andere bank of kredietverstrekker. Met deze hypotheek lost u vervolgens de nog lopende lening bij de andere partij af. Voor veel Nederlanders klinkt dit alsof er heel veel voor geregeld moet worden. U moet er inderdaad wat voor doen, maar het kan u ook het nodige opleveren. Bent u benieuwd? Wij vertellen u hier wanneer en hoe u een hypotheek oversluit.
Wanneer sluit u een hypotheek over?
Voordat u een hypotheek oversluit, wilt u allereerst weten wanneer dit interessant is. U brengt uw hypotheek onder bij een andere bank wanneer u niet meer tevreden bent met de huidige lening. Dit kan verschillende redenen hebben. De voornaamste reden voor een hypotheek oversluiten naar een andere bank heeft te maken met de rente. Is de rente de afgelopen jaren flink gedaald? Dan betaalt u nu mogelijk meer dan nodig. Door uw hypotheek elders onder te brengen, kost de lening u minder. Oversluiten kan ook interessant zijn vanwege gunstigere voorwaarden bij een andere geldverstrekker.
Hoe gaat oversluiten in zijn werk?
Heeft u ontdekt dat de rente over een hypotheek bij een andere kredietverstrekker aanzienlijk lager ligt? Of zijn de voorwaarden elders gunstiger dan bij de bank waarbij u de lening nu heeft lopen? Dan is oversluiten interessant. Maar hoe werkt dit eigenlijk? Allereerst moet u op zoek naar een andere geldverstrekker. Er zijn tegenwoordig echter talloze partijen waarbij u een lening voor een huis af kunt sluiten. Om de beste hypotheek te vinden, dient u een vergelijking te maken. Op basis van deze vergelijking kiest u een geldverstrekker om uw hypotheek bij onder te brengen. U sluit hier een nieuwe hypotheek af en lost de oude hypotheek af met geld van de nieuwe lening.
Nadelen van oversluiten
Door uw hypotheek over te sluiten, kunt u geld besparen. Het levert u helaas niet alleen maar wat op, want oversluiten kost ook geld. Zo kunt u bijvoorbeeld te maken krijgen met een boete wanneer u uw hypotheek oversluit. Dit is het geval wanneer u oversluit voordat uw rentevaste periode is afgelopen. De kredietverstrekker waarbij uw hypotheek loopt, deelt in dat geval een boete uit om alsnog aan de lening te verdienen. Ondanks de boete kan oversluiten toch interessant zijn. Mogelijk bespaart u door een lagere rente wel meer dan oversluiten u kost. Twijfelt u? Dan helpt hypotheekadvies Purmerend u bij het bepalen of oversluiten al dan niet verstandig is.