Wie het nieuws volgt, hoort regelmatig berichten over de kans dat zelfstandig ondernemers binnenkort een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) moeten afsluiten. De reacties op dit nieuws lopen vaak ver uiteen: voor de een is het een heel logische stap, terwijl de andere ondernemer dit een inperking van zijn vrijheid vindt. Als jij ook werkzaam bent als zelfstandige, is het goed om eens te kijken wat de voordelen van deze AOV zijn. Ook wanneer hij namelijk niet verplicht wordt, is het toch verstandig om deze verzekering te nemen. We laten je in dit artikel zien welke risico’s je met deze verzekering kunt vermijden.
Wat is de AOV en welke risico’s kun je hiermee afdekken?
Als je voor een baas werkt, krijg je doorbetaald op het moment dat je zelf even geen geld kunt verdienen. Je kunt bijvoorbeeld ziek worden en langdurig thuis komen te zitten. Als zelfstandig ondernemer heb je dit vangnet niet en ben jij degene die moet zorgen dat alle vaste lasten betaald kunnen blijven worden. Vandaar dat het verstandig is om een buffer achter de hand te hebben. Een buffer is echter vaak niet genoeg om langdurige uitval op te vangen. Dit is waar de AOV om de hoek komt kijken. Deze verzekering sluit je af om na verloop van tijd je vaste lasten nog altijd te kunnen betalen. Je voorkomt hiermee dat je misschien uit je huurwoning wordt gezet of dat je je koopwoning moet verkopen omdat je de hypotheek niet meer kunt betalen. Wil je je verzekering afsluiten, dan kan dit eenvoudig en snel geregeld worden door even te kijken op https://www.abnamroverzekeringen.nl/zakelijk.
Waar moet je op letten als je je AOV wilt afsluiten?
Een AOV is bedoeld om je vaste lasten nog te kunnen dekken op het moment dat je zelf geruime tijd niet meer in staat bent om geld te verdienen. Wil je een goede AOV afsluiten, dan moet je weten wat je minimaal per maand nodig hebt. Ga je dus je AOV berekenen, maak dan een overzicht van de kosten die je maandelijks moet ophoesten. Denk hierbij aan de huur, je zorgverzekering en het geld dat je nodig hebt om de boodschappen mee te betalen. Vervolgens kun je dit bedrag laten verzekeren. Je kunt ervoor kiezen om het bedrag iets te verlagen wanneer je een grote buffer hebt. Echter, neem niet te veel risico omdat je niet weet hoe lang je uit de roulatie zal zijn. Het is daarom beter om iets meer te betalen dan dat je tijdens je ziekte op zoek moet naar extra geld om je lasten nog te kunnen betalen.
Met een goed vangnet kun je veel problemen voorkomen
Het zal je duidelijk zijn geworden dat je met een AOV heel veel problemen kunt voorkomen. We raden je daarom aan om er een af te sluiten, zodat je niet nog dieper in de problemen komt wanneer je al door rampspoed getroffen wordt. Wanneer je op de site van je verzekeraar gaat kijken, kijk dan ook even naar de overige verzekeringen die je als ondernemer kunt afsluiten. Je loopt namelijk meer risico’s dan je misschien zou denken en het is daarom altijd goed om te zien hoe je deze risico’s eenvoudig kunt afwenden. Je zult zien dat dat je bedrijf ook ten goede komt; potentiële klanten gaan namelijk liever in zee met iemand die goed verzekerd is, omdat ze hierdoor zeker weten dat ze geen onnodige risico’s lopen. Mocht er tijdens het werk iets gebeuren, dan kun je de garantie geven dat je in staat bent je problemen correct en snel op te lossen. Goed verzekerd zijn is je beste visitekaartje.