Vrijstaand wonen is een droom die voor veel mensen onbereikbaar lijkt. Ze denken meteen aan hoge kosten en aan dure grond. De gedachte dat een ruim huis alleen is weggelegd voor de rijken onder ons, klopt niet helemaal. Eigenlijk is vrijstaand wonen in de afgelopen jaren juist betaalbaarder geworden. Dat komt vooral door efficiënt te bouwen met huizen in de vorm van een bouwpakket: prefab.

Prefab wordt steeds populairder

Steeds meer mensen kiezen voor een ‘prefab huis’. Dat is een huis dat eigenlijk alleen nog in elkaar hoeft te worden gezet. Vergelijk het met een kast kopen van de Zweedse meubelgigant: alle onderdelen zijn er al, ze moeten alleen nog aan elkaar worden geschroefd. Voor vrijstaand wonen is dat een hele haalbare optie.

Componenten worden eerst in de fabriek geproduceerd. Daarna verzendt de fabriek de delen naar de bouwplaats. Aldaar assembleren professionals de delen, zodat er een complete vrijstaande woning ontstaat. Daardoor valt flink te besparen op de kosten voor arbeid en voor materiaalkosten.

Wat kost vrijstaand wonen?

In Nederland begint een vrijstaand nieuwbouwhuis bij ongeveer 900 euro per vierkante meter. De beter nieuwbouw komt al uit op 1500 euro per vierkante meter. De kosten voor een vrijstaande woning bouwen worden vaak hoog ingeschat: de materiaalkosten, de benodigde arbeid, eventuele vergunningen en onvoorziene omstandigheden lijken torenhoog. En dat zijn nu precies de dingen waarop bespaard kan worden met kant-en-klaar materiaal uit de fabriek.

Bij een fabriekshuis denk je misschien aan iets onpersoonlijks, maar het tegendeel is waar. Je kunt je hele eigen visie kwijt in een prefab huis. Zo is er bijvoorbeeld veel aandacht voor duurzaamheid, voor het gebruik van eerlijke materialen en voor hoe het huis er van binnen en van buiten uit komt te zien.

Extra toevoegingen zijn gemakkelijk te regelen

Een huis laten bouwen is tegenwoordig bijna even gemakkelijk als bepalen welke extra’s je bij een maaltijd van een fastfoodketen wilt. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven of je een dakkapel wilt, een extra berging of een erker. Op deze manier ‘shop’ je zo het huis van je dromen bij elkaar. Het zijn toevoegingen die een stuk lastiger te realiseren zijn bij conventionele bouw.

Een huis is niet af zonder een tuin. Ook dit kan als extra optie gekozen worden. Vrijstaand wonen is een droom, maar allang geen onmogelijke droom meer. Het enige wat nog een horde kan zijn, zijn de leges van de gemeente en het aankopen van de grond.