Wil je een stuk comfortabeler wonen? Of denk je actief na over de gevolgen van het wonen op planeet aarde? Dan wil je misschien je huis verduurzamen. Je huis laten isoleren is een goede eerste stap om milieuvriendelijker te leven. Bovendien zorgt het ook voor meer warmte in huis. Je kunt hiervoor geld krijgen van de overheid. We zetten de manieren van isoleren, waarvoor je een subsidie kunt aanvragen, op een rij.

Spouwmuurisolatie, gevelisolatie en dakisolatie

Voor spouwmuurisolatie, gevelisolatie en dakisolatie kun je subsidie aanvragen. Voor als je niet precies weet wat er bij spouwmuurisolatie gebeurt: een spouw is de ruimte tussen de buitenmuur en binnenmuur van een gebouw. Bij spouwmuurisolatie wordt die ruimte opgevuld met isolatiemateriaal.  Het is een eenvoudige, snelle en relatief goedkope manier om je woning te verduurzamen. Wat de beste spouwmuurisolatie is voor jouw situatie is afhankelijk van je budget, wensen en de staat van de muur.

Bij gevelisolatie plaats je een voorzetwand met isolatie erachter, dit kan gedaan worden aan zowel de binnen- als de buitenkant van de gevel. Ook voor gevelisolatie kun je geld aanvragen bij de overheid. Het is immers een duurzame en energiebesparende maatregel. Goed voor jou als bewoner van je huis en goed voor de planeet.

Dakisolatie kan geplaatst worden aan de binnenkant of buitenkant van het dak, zodat er minder warmte verloren gaat via naden en kieren in het dak. Op die manier zit je er niet alleen lekker warm bij, maar kun je ook aardig wat geld besparen.

Vloerisolatie, bodemisolatie en zoldervloerisolatie

Natuurlijk pak je niet alleen alles rondom je gevel aan, maar ook je vloeren. Onder de vloer laat je isolatiemateriaal toevoegen. Bij voorkeur gebeurt dat tegen het plafond van de kruipruimte. Het resultaat: besparing en lekker warme voeten.

Bodemisolatie houdt in dat je ook de bodem van je kruipruimte isoleert. De ruimte erboven blijft dan warmer en droger. Ook daardoor blijft de warmte in je woning. Een investering waar de overheid graag aan mee betaalt. Op Isolatie-info.nl vind je er meer informatie over.

Ben je dan toch bezig met je vloeren, vergeet dan de zolder niet. Daar gaat ook veel warmte verloren. Gebruik je de zolder niet als leefruimte, dan is het een goed idee om de zoldervloer te laten isoleren. Het is goedkoper dan dakisolatie, de zolder wordt niet onnodig mee opgewarmd met de rest van je woning en je voorkomt dat de warmte uit je woning ontsnapt.

Je ramen aanpakken

Maak je huis helemaal af met HR++-glas of met triple-glas. Oude huizen hebben vaak nog enkel glas. Je hebt het vast weleens gemerkt: dat zorgt voor tocht. Het laat kou door. Dubbelglas was lange tijd de beste manier om glas te isoleren, maar tegenwoordig kun je nog een stapje verder gaan met triple-glas en HR++-glas.

Door al deze maatregelen uit te voeren, houd je de warmte binnen. Maar dan moet je natuurlijk wel ventileren middels luchtroosters of mechanische ventilatie. En een raampje open zetten kan ook nooit kwaad.