Heb je thuis een mooie parketvloer liggen? Dan ben je hier ongetwijfeld zuinig op. Helaas betekent dit niet dat je vloer niet kan beschadigen. Er zijn immers factoren waar je zelf meestal geen invloed op hebt, zoals een lekkage of brand. Als er hierdoor schade aan je parketvloer ontstaat, kunnen wij ons voorstelen dat je niet weet wat je moet doen. Daarom hebben wij een handig stappenplan voor je opgesteld bij schade aan je parketvloer.

Stap 1: Breng de schade in kaart

De paniek slaat ongetwijfeld toe als je ontdekt dat er sprake is van een lekkage of brand. Daarom denk je er waarschijnlijk niet direct aan om de schade in kaart te brengen. Toch kun je dit beter wel doen, want hier kun je in de toekomst profijt van hebben. Omdat een foto meer zegt dan duizend woorden, raden wij je aan om schade altijd op beeld vast te leggen.

Stap 2: Meld schade bij je verzekeraar

Woon je in een koophuis? Dan is de kans groot dat je zowel een opstal- als inboedelverzekering hebt. In dat geval is schade aan je parketvloer door invloeden van buitenaf meestal verzekerd. Neem zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar om de schade te melden. Grote kans dat zij je vragen om foto’s van de schade aan te leveren.

Huur je, ligt er een losse parketvloer en heb je een inboedelverzekering? Neem dan ook zelf contact op met je verzekeraar. Als het om een vaste vloer gaat die er al lag voordat je in de woning trok, neem je contact op met je verhuurder. De schade valt dan onder de dekking van zijn opstalverzekering, waardoor hij de afhandeling moet verzorgen.

Stap 3: Bespreek wat de opties zijn

Als de parketvloer binnen de dekking van je eigen verzekering valt, bespreek je met je verzekeraar wat de opties zijn. Dit hangt vaak af van de omvang van de schade. Is de hele parketvloer beschadigd? Dan moet je deze geheel vervangen. Als er slechts sprake is van gedeeltelijke schade, is aanhelen soms voldoende. Je parketvloer wordt dan volledig gerenoveerd, maar dit is na afloop niet zichtbaar.

Stap 4: Maak een keuze

Op basis van de opties die je verzekeraar je voorschotelt, maak je een keuze. Je hoeft dit niet direct te beslissen, maar je mag er nog even rustig een nachtje over slapen of het met iemand bespreken. Soms heb je weinig om uit te kiezen, bijvoorbeeld als de vloer verloren is gegaan door brand. In dat geval kun je een nieuwe parketvloer laten leggen door Parketwerk. De kosten worden dan vaak volledig vergoed door je verzekeraar.

Stap 5: Laat je vloer renoveren of vervangen

Gaat een verzekeraar akkoord met het voorstel dat je doet? Dan staat niets het vervangen of renoveren van de parketvloer nog in de weg. Stem met het bedrijf af wanneer zij hiermee beginnen. Vergeet de verzekeraar niet te vragen hoe de kosten vergoed worden. Soms moet je de factuur eerst zelf voldoen, waarna je verzekeraar het bedrag terugstort.