Er zijn verschillende lichamelijke beperkingen die ervoor kunnen zorgen dat traplopen onmogelijk is of te veel risico’s met zich meebrengt. Zo kun je last hebben van een fysieke aandoening waardoor je bijvoorbeeld slecht ter been bent of last hebt van een visuele beperking. Ook bij het ouder worden kan het voorkomen dat traplopen steeds lastiger gaat of helemaal niet meer lukt, bijvoorbeeld  als gevolg van artrose, evenwichtsproblemen of reumatische klachten. Gelukkig zijn er diverse effectieve oplossingen die het traplopen veilig en verantwoord kunnen maken. In dit artikel bespreken we de mogelijke oplossingen om veilig de trap te kunnen gebruiken.

 

Valpreventie

Voor mensen op leeftijd die in principe nog geen of weinig problemen hebben met het traplopen, kan het toch erg verstandig zijn om een aantal maatregelen te treffen wat betreft valpreventie. Bijvoorbeeld met behulp van antislip matten of ruwe trapbekleding maak je het risico om uit te glijden of de grip te verliezen op de trap direct een stuk kleiner.

Een andere relatief simpele aanpassing die je kunt doen om valpartijen voor te zijn, is het plaatsen van een tweede leuning. Zo heb je aan beide kanten houvast, en blijf je goed ondersteund tijdens het omhoog of omlaag lopen. Zorg er daarnaast altijd voor dat je zorgvuldig op de treden stapt zonder haast, en dat je de handen tijdens het traplopen vrij houdt. Ook is het verstandig om schoenen of antislip sokken te dragen als je de trap op en af gaat zodat je niet uitglijdt, en raden we je aan om de trap goed te verlichten.

 

Traplopen en lichamelijke aandoeningen

Als je onlangs gediagnosticeerd bent met een lichamelijke aandoening die maakt dat traplopen niet meer verantwoord is, dan is een traplift de moeite waard om te overwegen. Vanwege het zitelement kun je eenvoudig plaatsnemen en zittend via een rails met de trap omhoog en omlaag. Zo hoef je niet te lopen en kun je ondanks de handicap nog steeds veilig de andere verdiepingen bereiken. Voor veel mensen die slecht te been zijn is dit een ideale oplossing, omdat het op deze manier mogelijk blijft om thuis te blijven wonen.

 

Traplopen en ouder worden

Ook kan traplopen als je op leeftijd bent en bijvoorbeeld last hebt van pijnklachten een dagelijks dilemma worden waar je wellicht tegenop gaat zien, of zelfs een angst voor ontwikkelt. Het is daarom erg belangrijk om op tijd aan de bel te trekken als je fysiek kwetsbaar bent, en preventief te kijken wat de mogelijkheden zijn.  Zo kun je kiezen voor een traplift, maar kun je bijvoorbeeld ook overwegen om beneden te gaan wonen en de bovenverdieping eventueel te verhuren, of te verhuizen naar een appartement op de begane grond.

Bedenk wel dat de aanschaf en installatie van een traplift een stuk minder kosten en moeite met zich meebrengt dan een complete verhuizing!