Ben je uitgekeken op je huidige woning of voldoet je huis niet meer aan jouw huidige woonwensen? Ben je klaar voor de volgende stap en wil je jouw huidige huis verkopen? Dan kom je er al snel achter dat er heel veel bij komt kijken en verlies je al snel het overzicht. Om te voorkomen dat je in paniek heel hard wegrent, hebben wij een stappenplan voor je gemaakt. Zo kun je rustig, stap voor stap, jouw woning verkopen.

Stap 1: Beslissingen maken

Voordat je daadwerkelijk je woning te koop gaat zetten, dien je eerst enkele punten op een rijtje te zetten. Ga je eerst je eigen woning verkopen of kies je ervoor om eerst een nieuw huis aan te kopen? In het eerste geval ben je zeker van een koper voor je woning en kun je met een gerust hart op zoek. Aan de andere kant, kan de druk van een aankoop ook erg groot zijn en maakt je dat iets minder selectief in de aankoop. Uiteraard hangt het ook af van de woningmarkt, is er voldoende aanbod in jouw zoekregio? En daarnaast hangt de keuze voor eerst kopen of eerst verkopen ook af van je financiële situatie. Kun je het veroorloven om indien nodig de lasten van twee huizen te dragen? Een andere beslissing die je moet nemen is of je een makelaar in de arm wilt nemen. Een makelaar, zoals Bruins Makelaardij, kent de regio en weet vaak al voordat de woningen te koop komen dat deze woning beschikbaar komt. Het scheelt je enorm veel tijd, maar kost je daarnaast ook geld. 

Stap 2: Je woning verkoopklaar maken

Voordat je de woning gaat verkopen, kun je zelf al enkele kleine klusjes aanpakken. Geef de kozijnen een likje verf, repareer de klemmende deur en vervang de lekkende kraan. Door achterstallig onderhoud aan te pakken, wordt je woning direct een stuk aantrekkelijker voor de potentiële kopers.

Stap 3: De vraagprijs en het energielabel

Wanneer je zelf je woning gaat verkopen, dus zonder de hulp van een makelaar, dien je zelf een vraagprijs te bepalen. Hierbij kun je je natuurlijk wel laten adviseren door een makelaar. Door je woning te laten taxeren, krijg je een goed beeld van een mogelijke vraagprijs.Let erop dat je niet te hoog gaat zitten, dit kan potentiële kopers afschrikken. 

Ook ben je bij het verkopen van je woning verplicht een definitief energielabel aan te vragen. Deze dien je bij de overdracht bij de notaris te overhandigen, maar vaak willen kopers vroegtijdig al inzicht in de energiezuinigheid van de woning. 

Stap 4: Foto’s maken

Is je woning klaar voor de verkoop, dan kun je foto’s gaan maken. Heb je een verkoopmakelaar in de arm genomen, dan zal deze de foto’s voor je maken, maar wil je zelf aan de slag, let er dan op dat de foto’s duidelijk en veelzeggend zijn. De foto’s zijn namelijk de eerste stap naar de verkoop van je woning.

Stap 5: Bezichtigingen

Zonder makelaar, zul je zelf de bezichtigingen in moeten plannen en leiden. Anders zal de makelaar dit voor je doen. Het enige wat je dan hoeft te doen, is zorgen dat je huis aan kant is en eventuele persoonlijke spullen uit het zicht plaatsen. Een schoon en opgeruimd huis is makkelijker te verkopen dan een stoffig huis vol met spullen.

Stap 6: Verkopen maar

Na een bezichtiging, kan er een bod op je woning volgen. Zodra je een bod ontvangen hebt, kan het onderhandelen beginnen. Bedenk van tevoren welk bedrag je minimaal wilt ontvangen voor je woning. Ben je flexibel in de overdrachtsdatum, dan kun je dit als onderhandelingsmiddel gebruiken. Wanneer je het lastig vindt om te onderhandelen, dan raden we je toch aan een makelaar in de arm te nemen. Hij kan vaak net even wat meer uit je woning halen.

Stap 7: Ondertekenen van het koopcontract

Nadat beide partijen tot overeenstemming zijn gekomen, is het tijd om het koopcontract op te stellen. Dit kan de verkoopmakelaar doen, maar je zou het ook zelf kunnen doen aan de hand van een voorbeeldmodel. In dit koopcontract staat wat je mondeling overeen bent gekomen. Na ondertekening heeft de koper nog drie dagen bedenktijd. Hierna is de koop, wanneer de koper de financiering rond heeft, in principe rond. Op de dag van overdracht, lopen jullie samen nog eens door het huis om te kijken of deze zoals afgesproken wordt opgeleverd en kan bij de notaris de officiële overdracht plaatsvinden. Hierna is je woning officieel verkocht en kun je beginnen aan een nieuwe stap.