Wil je een vloer die lijkt op hout maar niet daadwerkelijk van dit materiaal gemaakt is? Kiezen voor een PVC vloer raden we dan zeker aan! Je kunt er voor kiezen om de vloer door een professional te laten plaatsen. Dit kost echter meer geld uiteraard, dus waarschijnlijk wil je de installatie zelf doen. Een PVC vloer zelf leggen is gelukkig relatief makkelijk, vooral als je gebruik maakt van de stappen en tips die we in dit artikel noemen.

Voorbereiding

Voordat je begint met het leggen van je nieuwe PVC vloer moet je wat voorbereidingen treffen. Zo heb je een ondervloer nodig. Ook is het belangrijk dat je de vloer 48 uur laat acclimatiseren. Hierdoor wordt deze hanteerbaar en soepel. Een kamertemperatuur van circa 18 graden Celsius en een luchtvochtigheid van 50 tot 60 procent is hierbij belangrijk. Daarnaast moet je de basisvloer checken. Er mogen geen scheuren, gaten of verhogingen in zitten, terwijl de vloer ook helemaal schoon en droog moet zijn. Koop daarnaast een goed en scherp stanleymes zodat je de PVC stroken op maat kunt snijden. Dit hulpmiddel heb je waarschijnlijk ook nodig als je laminaat gebruikt in plaats van PVC.

Leggen

Heb je alle voorbereidingen uitgevoerd? Je kunt dan starten met de plaatsing van je nieuwe PVC vloer. Hierbij is het belangrijk dat je begint in de verste hoek van de ruimte. Gebruik bovendien deze stappen:

  1. Breng eerst lijm aan. Plaats hier de PVC stroken op.
  2. Je moet de stroken in de lengterichting van de kamer leggen. Tussen de vloer en muur moet bovendien drie millimeter zijn.
  3. Als je stroken moet inkorten, gebruik je hiervoor een stanleymes. Snijd in de toplaag en doorbreek vervolgens de PVC strook.
  4. Wals de vloer vervolgens. Hierdoor verwijder je kleine luchtbellen en worden de PVC stroken goed bevestigd.
  5. Plaats vervolgens de plinten of kit de randen af.

Na het leggen van de PVC stroken kun je direct op de vloer lopen.

Tips

Om ervoor te zorgen dat je PVC vloer optimaal gelegd wordt, kun je deze tips gebruiken:

  • Als je onder je vloer vloerverwarming wilt plaatsen, kun je dit beter door een professional laten doen.
  • Je doet er goed aan om PVC stroken uit meerdere verpakkingen te gebruiken. Dit genereert namelijk een mooi effect.

Gooi de resterende stroken niet weg, maar bewaar ze. Als een stukje beschadigd raakt, kun je dit dus vervangen.