Is het water dat uit jouw kraan komt hard? In Nederland ontstaan vaak problemen door hard water. Het hebben van zacht water is daarom een groot voordeel voor een groot aantal dagelijkse werkzaamheden. Dit zachte water kan je realiseren door het plaatsen van waterontharders. Het is een apparaat dat het water ontdoet van kalk. De  kalk zorgt voor de hardheid van het water. Maar wat kan je allemaal verwachten van een waterontharder? En hoe kan het apparaat hier dan voor zorgen? Lees snel verder en zorg ervoor dat je voor een goed model kijkt.

Het verminderen van kalkaanslag

Het eerste wat je kan verwachten van het plaatsen van een waterontharder is dat de kalkaanslag in jouw huis verdwijnt. Bij hard water komt de kalk mee door de kranen en andere waterpunten. Dit mineraal zet zich af op kranen, sanitair, douchekoppen en andere oppervlakken. De witte aanslag heb je liever niet in de woning! Niet alleen kan het er vies uitzien, ook krijg je het bijna niet meer van het oppervlak af. Door een waterontharder te laten plaatsen voorkom je dat deze mineralen meekomen uit het water en hierdoor is de kalkaanslag helemaal over. Jouw schoonmaak is vanaf nu een fluitje van een cent en je hebt ook geen lelijke tegels en sanitair meer.

Verlengt levensduur van apparaten

Een van de andere voordelen van een waterontharder is dat je de levensduur van huishoudelijke apparaten aanzienlijk verlengt. Waterkokers, wasmachines, cv-ketels en koffiezetapparaten worden vaak dagelijks gebruikt, dus de kalk zal hier snel een aanslag op- of in achterlaten. De ophoping hiervan kan de efficiëntie van de apparaten verminderen. Op de lange termijn zal het zelfs schade met zich meebrengen. Denk hierbij aan verstopte boilers of thermostaatkranen die niet meer goed werken. De levensduur is hiermee vele malen korter dan wanneer de kalk niet meer aanwezig is. De interne onderdelen blijven beter en je hoeft niet snel meer iets te vervangen. Na verloop van tijd kan je dus veel geld besparen op dit gebied. 

Een flinke besparing van energie

Het verlengen van de levensduur is niet het enige waarmee je geld kan besparen. Een waterontharder zorgt er namelijk ook voor dat de apparaten minder energie verbruiken tijdens het gebruik ervan. Kalkaanslag zorgt er namelijk voor dat de warmteoverdracht wordt belemmerd, omdat kalk een issolerende werking heeft. Jouw apparaten moeten hierdoor meer enregie verbruiken en hierdoor zal je een hogere energierekening krijgen. De vorming van kalkaanslag tegengaan helpt aan meer efficiëntie. De energierekening gaat naar beneden, de apparaten werken sneller en beter en na verloop van tijd levert het ook nog eens een flinke kostenbesparing op. Een win-win situatie voor ieder huishouden.

Extra voordeel voor jouw gezondheid

Hoewel de kostenbesparing op meerdere vlakken bij de waterontharders de grootste voordelen opleveren, kan het ook beter zijn voor jouw gezondheid. Zacht water zorgt er namelijk voor dat de natuurlijke vetlaag van huid niet verstoord raakt en dat het haar zacht en soepel blijft.