De laatste jaren kiezen steeds meer mensen ervoor om hun hypotheek over te sluiten. Niet gek, want de hypotheekrente is flink gedaald. Doordat oversluiten aan populariteit wint, overweeg je mogelijk ook om jouw hypotheek bij een andere geldverstrekker onder te brengen. Voordat je dit doet, wil je ongetwijfeld eerst weten of dit de moeite waard is. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst zetten we namelijk de voor- en nadelen van een hypotheek herfinancieren op een rijtje. Hierdoor kun je straks bepalen of herfinancieren al dan niet interessant is.

Voordelen van een hypotheek oversluiten
Wie zijn hypotheek oversluit brengt de lening onder bij een andere geldverstrekker. Met het geld dat je hier leent los je jouw schuld bij de huidige partij af. Omdat oversluiten nogal wat voeten in de aarde kan hebben, wil je ongetwijfeld weten wat de voordelen hiervan zijn. Hieronder zetten wij de voordelen van een hypotheek oversluiten op een rijtje.

1. De maandlasten dalen
Laten we direct maar met het grootste voordeel beginnen: jouw maandlasten kunnen namelijk dalen door een hypotheek over te sluiten. Wie zijn hypotheek elders onderbrengt profiteert namelijk van de hypotheekrente die op dat moment geldt. Betaal je nu nog 6 procent rente, maar staat de rente momenteel op 2 procent? Dan kun je onderaan de streep een leuk bedrag besparen.

2. Je kunt de hypotheekrente vastzetten
Een tweede voordeel van een hypotheek oversluiten is dat je de rente voor een langere tijd vast kunt zetten. Omdat de hypotheekrente op dit moment behoorlijk laag is, kan dit bijzonder interessant zijn. Sluit je jouw hypotheek over en zet je de rente vast voor 10 of 20 jaar? Dan hoef je niet bang te zijn dat je meer gaat betalen als de rente de komende jaren stijgt.

Wat zijn de nadelen?
Zoals je hierboven kon lezen, zitten er behoorlijk wat voordelen aan een hypotheek herfinancieren. Desondanks is het lang niet altijd interessant om jouw hypotheek bij een andere geldverstrekker onder te brengen. Oversluiten brengt namelijk ook nadelen met zich mee. Dit zijn wat ons betreft de grootste nadelen van een hypotheek oversluiten:

1. Je krijgt vaak te maken met boeterente
Bij het afsluiten van een hypotheek spreek je met de geldverstrekker af wanneer je de lening aflost. Doe je dit voor de afgesproken datum? Dan moet je mogelijk boeterente of een oversluitboete betalen. Op deze manier verzekert en geldverstrekker zich van de misgelopen rente. De hoogte van de boeterente hangt af van de hoogte van het hypotheekbedrag en de resterende rentevaste periode. Hierdoor kan de boeterente in sommige gevallen wel oplopen tot enkele tienduizenden euro’s.

2. Hypotheek oversluiten kost geld
Naast de boeterente krijg je bij een hypotheek oversluiten ook nog te maken met andere kosten. Zo betaal je bijvoorbeeld voor hypotheekadviseur Haarlem. De meeste mensen sluiten hun hypotheek niet zelf over, omdat zij hier gewoonweg te weinig kennis van hebben. Verder krijg je nog te maken met kosten voor de notaris en taxatie. De kosten voor het oversluiten van je hypotheek zijn overigens wel fiscaal aftrekbaar.