De vraag naar woningen is de laatste jaren sterk gestegen. Doordat het aanbod achterblijft, kan het betrekkelijk lastig zijn om een huis te vinden. De torenhoge woningprijzen maken het er niet makkelijker op. Ben je al langere tijd op zoek naar een woning, maar lukt het je niet om er eentje te vinden? Kijk dan of een flexwoning tot de mogelijkheden behoort. In deze tekst zetten wij de voordelen van zo’n woning op een rijtje.
1. Snelle bouwtijd
Een eerste voordeel van flexwoningen is dat het relatief weinig tijd kost om ze te bouwen. Veel van dit soort woningen zijn binnen een paar weken tot een paar maanden te realiseren. Dit is aanzienlijk sneller dan een ‘vaste’ woning. Je bent tegenwoordig al snel een jaar of twee verder voordat het huis wordt opgeleverd. Soms duurt het zelfs nog (veel) langer. Hierdoor zijn flexwoningen ideaal in tijden van woningtekorten.
2. Aanpasbaar
Flexwoningen worden vaak in massa geproduceerd. Hierdoor denk je misschien dat ze allemaal hetzelfde zijn. Er zijn inderdaad partijen waarbij je niets aan de woningen kunt veranderen, maar dat is niet overal zo. Is er een nieuwe plek aangewezen voor flexwoningen en heb jij er een toegezegd gekregen? Dan kan jouw woning misschien aangepast worden aan je behoeften. Zo kan de indeling bijvoorbeeld gewijzigd worden. Als dit een optie is, kan het zijn dat je hier extra voor moet betalen.
3. Multifunctioneel
Wie denkt dat een flexwoning alleen bedoeld is voor alleenstaanden, heeft het mis. Deze woningen zijn namelijk multifunctioneel inzetbaar. Zo kunnen er bijvoorbeeld ook gezinnen met kinderen in wonen. Om voldoende ruimte te garanderen, worden er mogelijk meerdere units aan elkaar gekoppeld. De woningen kunnen bovendien gebruikt worden om grote groepen mensen in één keer te huisvesten. Flexwoningen worden nu bijvoorbeeld veelvuldig gebruikt voor de opvang van vluchtelingen.
4. Duurzaam
Bij de productie van flexwoningen wordt rekening gehouden met het klimaat. Zo gebruikt de Maatschap Projecten bijvoorbeeld duurzame technieken, maar ook duurzame materialen bij de bouw van flexibele huizen. Daarnaast zien we steeds vaker dat ze gebouwd worden van circulaire materialen. Hierdoor kunnen de materialen opnieuw gebruikt worden als de flexwoningen ooit afgebroken worden.
5. Verplaatsbaar
Voor flexwoningen wordt vaak een tijdelijke plek aangewezen. Dit kan bijvoorbeeld een stuk braakliggend terrein zijn. Op dit moment gebeurt hier misschien niets mee, maar hier kan in de toekomst verandering in komen. Woon je in een flexwoning? Dan betekent dit niet dat deze afgebroken moet worden als er een andere bestemming komt voor de plek. De woningen zijn immers verplaatsbaar, waardoor ze naar een andere plek kunnen verhuizen. Je blijft op deze manier in hetzelfde huis wonen, maar de locatie kan veranderen.
6. Goedkoper
Een flexwoning die je kunt huren op Maatschap-projecten.nl wordt grotendeels geproduceerd met behulp van machines. Hierdoor is het minder arbeidsintensief dan het bouwen van een ‘vaste’ woning. Dit brengt financiële voordelen met zich mee voor jou als huurder. Aangezien de productiekosten en bouwkosten lager liggen, betaal je doorgaans ook een lagere huurprijs. Hierdoor houd je meer geld over voor andere dingen en dat is mooi meegenomen.