Een parketvloer is een echte aanwinst voor in je interieur. Om je vloer mooi te houden moet je deze wel goed blijven onderhouden. Een houten vloer heeft wat meer aandacht nodig dan bijvoorbeeld een laminaatvloer. Ben je benieuwd hoe je jouw parketvloer goed moet onderhouden? Lees dan snel verder voor 5 tips!

Tip 1 Goed schoonhouden

Het schoonhouden van je vloer is misschien wel het allerbelangrijkste aspect. Mensen en eventueel huisdieren brengen gegarandeerd vuil mee. Zorg dat je het parket ontdoet van het vuil. Zand en kleine steentjes schuren namelijk je vloer en zorgen voor vervelende krassen.

Tip 2 Schoenen uit!

Deze tip sluit goed aan bij de eerste tip. Het klinkt misschien wat overdreven, maar je schoenen uitdoen als je binnenkomt is een goed idee. Hierdoor breng je een hoop minder vuil naar binnen en krijg je minder snel krassen op je mooie vloer. Het schoonmaken wordt hierdoor ook weer eenvoudiger. Schaf ook een goede deurmat aan. Dan kunnen gasten die hun schoenen aanhouden, hun schoenen wel goed schoon maken! O, en nog een kleine tip bij schoenen: draag geen puntige hakken op een parketvloer. Deze kunnen diepe krassen veroorzaken.

Tip 3 Vocht

Vocht is niet goed voor jouw parketvloer. Pas er dus goed mee op, en verwijder vocht zo snel mogelijk van je vloer. Dweil je vloer ook niet meer dan één keer per maand. Door het nat afnemen van je vloer kunnen de natuurlijke oliën in het hout verdwijnen en kunnen er ook sneller vlekken ontstaan.

Tip 4 Periodiek onderhoud

Zorg dat je 1 a 2 keer in het jaar extra onderhoud verricht aan je vloer. Als je een vloer hebt die afgewerkt is met olie kun je dit doen met onderhoudsolie. Kies hierbij bijvoorbeeld voor de Osmo olie. Zorg dat je de vloer eerst goed reinigt, dan kan de olie beter intrekken. Hoe beter de vloer verzadigd is, hoe minder snel je vlekken krijgt!

Heb je een vloer die afgewerkt is met hardwaxolie? Dan moet je de vloer 1 a 2 keer per jaar onderhouden met onderhoudswas. Doe die vooral op de plekken waar veel gelopen wordt. Als de was weinig effect meer heeft kun je 1x in de 5 jaar een nieuwe laag hardwaxolie aanbrengen.

Tip 5 Luchtvochtigheid

Zorg voor de juiste luchtvochtigheid in je huis. Een te lage luchtvochtigheid is niet goed voor je vloer. De vloer kan dan gaan krimpen en er ontstaan kieren. Een te hoge luchtvochtigheid kan er voor zorgen dat de vloer gaat uitzetten en er bollingen in de vloer ontstaan. Zorg dat de luchtvochtigheid in je huis tussen de 50 en 65 procent ligt.

Heb je nog meer hulp nodig bij het onderhoud van je parketvloer? Kijk dan eens bij Kwaliteitparket XL! De specialist in parketvloeren dankzij meer dan 20 jaar ervaring.