De keuken is bij veel mensen een van de ruimtes die snel een rotzooi worden. Dit is niet alleen vervelend, maar ook onhygiënisch. Daarnaast kan het je plezier om te koken verminderen. Je wordt immers tijdens het koken weer geconfronteerd met dat je moet opruimen. Door de juiste tips kan je jouw keuken beter organiseren. In dit artikel lees je 3 tips.

 

Ruim regelmatig op

Regelmatig opruimen, het klinkt logisch. Toch vergeten veel mensen dit te doen. Door elke dag een klein opruimrondje te doen, voorkom je dat je keuken een rotzooi wordt. Ruim ook elke dag je afwas op en maak je keukenblad schoon. Zo voorkom je ophoping van rotzooi. Daarnaast is het slim om producten op volgorde van de houdbaarheidsdatum te bewaren. Zo verklein je de kans dat je een ongebruikt product moet weggooien, omdat het niet meer goed is. Let op: producten met een ‘tht-datum’ kan je soms ook na de desbetreffende datum gebruiken. Tht staat ‘ten minste houdbaar tot’. Je kunt dit checken door aan het product te ruiken, proeven en het te bekijken. Als er deels schimmels op je kaas zit mag je dit bijvoorbeeld wel wegsnijden en de rest van de kaas nog eten. Producten met een ‘tgt-datum’ kan je niet gebruiken na de desbetreffende datum. Tgt staat voor ‘ten minste gebruiken tot’.

 

Gebruik de juiste opbergmaterialen

Door de juiste opbergmaterialen wordt je keuken een stuk georganiseerder. Met een  kruidenrek kan je jouw kruiden simpel opruimen. Een draaiplateau is ook geschikt om je kruiden op te bergen. Daarnaast kan je hier ook sauzen of oliën op bewaren. Probeer de producten wel zoveel mogelijk per soort bij elkaar te bewaren. Heb je erg hoge keukenkastjes? Dan kan je met speciale opbergmaterialen meerdere hoogtes creëren in je keukenkastje. Dit kan je bijvoorbeeld doen door een bordenhouder. Zo kan je veel meer producten kwijt in je keukenkastjes.

 

Koop niet te veel producten

Een grote oorzaak van een ongeorganiseerde keuken is dat er té veel producten zijn. 1+1 aanbiedingen verleiden ons om veel producten in grote aantallen te kopen. Laat je hierdoor echter niet te veel leiden. De 1+1 aanbiedingen worden elke paar weken weer herhaald. Houd je dus bij het aanschaffen van 2 producten en koop het niet meer dan dat. Houd ook goed bij welke producten je op voorraad hebt. Op basis van je voorraad maak je een boodschappenlijstje. Zo voorkom je dat jouw kasten uit gaan puilen. Producten die je niet regelmatig gebruikt of erg snel op gaan kan je bewaren in een voorraadkast. 

 

Door deze simpele tips heb je voortaan weer een nette keuken. Zo kan je met plezier weer in de keuken staan!