Goed gereedschap is onmisbaar, zowel voor de professional als doe-het-zelver. Maar, welke gereedschappen zijn nou écht onmisbaar? In dit artikel vertellen wij je graag welke gereedschappen niet zouden mogen missen in jouw gereedschap set. Goed gereedschap is immers het halve werk.

  1. Meten is weten

Meten is weten luidt een bekend gezegde en daar sluiten wij ons volledig bij aan. Zonder de juiste tools om te meten kom je waarschijnlijk niet erg ver, gissen is immers missen. Zorg er daarom voor dat je altijd een rolmaat voor het pakken hebt. Een rolmaat is meestal handiger dan een duimstok, vooral als je er een van minimaal 3 meter aanschaft. Daarnaast leert de ervaring dat een brede rolmaat vaak prettiger werkt dan een smallere rolmaat.

  1. Boormachine

Een boormachine is een machine om (veelal) ronde gaten in materialen te maken. De type klus bepaald wat voor boormachine je nodig hebt. Voor metaal en grotere diameters is een kernboor bijvoorbeeld erg handig. Het grootste voordeel van een kernboor is dat het een stuk sneller werkt dan bijvoorbeeld een spiraalboor, daarnaast gaat een kernboor vaak langer mee.

  1. Cirkelzaag

Een cirkelzaag wordt ook wel een radiaalzaag genoemd. De naam van de zaag is afkomstig van de vorm, namelijk een cirkel. Als beginnende klusser vraag je je wellicht af wat een cirkelzaag precies is. Kort gezegd is een cirkelzaag niet anders dan een zaagmachine die zaagt door middel van een cirkelzaagblad. Houd er rekening mee dat een cirkelzaag alleen gebruikt kan worden om recht te zagen. Het is enorm belangrijk om het juiste zaagblad te kiezen voor de juiste klus. Een zaagblad is namelijk beschikbaar in veel varianten: zo wordt er onderscheid gemaakt in het aantal tanden, asgat diameter en natuurlijk de diameter van het zaagblad als geheel. Een voorbeeld van een zaagblad is bijvoorbeeld een HSS cirkzelzaagblad.

  1. Tangen

Je kunt spijkers er eventueel uit trekken met een klauwhamer of een draad strippen ten kosten van je gebit, maar een goede tang voor een klus is wel zo fijn. De klassiekers: de combinatietang, de kniptang en de trektang zouden eigenlijk niet mogen ontbreken in jouw gereedschap set.

  1. Waterpas

Als je dan iets ophangt, wil je niet dat het enkel hangt. Nee, het moet natuurlijk kaarsrecht hangen. Een waterpas is daarbij uitermate geschikt. Een gewone waterpas doet zijn werk, maar ben je nou opzoek naar een high-end waterpas – probeer dan eens een laserwaterpas. Daarmee werk je net wat sneller en efficiënter.

Wij zouden deze lijst waarschijnlijk nog vele malen langer kunnen maken, maar voor iedere klus is een ander gereedschap wenselijk. Inventariseer daarom vooraf welk gereedschap je al bezit en welk gereedschap je eventueel nog zou moeten aanschaffen. Zo grijp je nooit mis en ga je voorbereid op pad.