U gaat een (ander) huis kopen en wilt een nieuwe hypotheek aanvragen. Daarvoor bent u op het goede adres. Vergelijk de aanbieders online en u weet zo snel mogelijk weet wat u kunt lenen en wat u maandlasten zullen zijn. Hierdoor verliest u geen tijd bij het zoeken naar een huis. Alle ergernis van het aanvragen en telkens weer dezelfde informatie opsturen wordt nu door uw hypotheekadviseur gedaan. U krijgt alleen de beste offertes te zien zodat het kiezen van de juiste hypotheek voor een nieuwe woning dus heel simpel is.

 

Wat is een hypotheek?

Wie een huis of ander onroerend goed koopt of wil verbouwen, moet het geld daarvoor meestal lenen. Dit kan bij een bank, verzekeringsmaatschappij of pensioenfonds. Degene die het geld uitleent wordt schuldeiser, geldgever of crediteur genoemd. Wie het geld leent heet schuldenaar, geldnemer of debiteur. Bij een dergelijke geldlening wordt meestal hypotheekrecht verleend aan de bank. Dit betekent dat het huis onderpand wordt, zodat de bank de zekerheid heeft dat zij het geld weer terug krijgt van de schuldenaar. De hypotheekakte wordt door de notaris opgemaakt en door de eigenaar van het huis (en zijn eventuele partner), de geldverstrekker en de notaris ondertekend. De geldgever laat zich daarbij meestal vertegenwoordigen door een medewerker van het notariskantoor. De notaris zorgt ervoor dat het recht van hypotheek wordt ingeschreven in het Kadaster. De verschillende leningen met hun belangrijkste kenmerken.

 

  • Hypotheek: De bank leent het geld aan iemand die een huis koopt. Die persoon betaalt rente aan de bank. Als onderpand dient het huis.
  • Persoonlijke lening: Een lening aan een persoon om andere zaken dan een woning aan te schaffen. Omdat het risico hiervoor groter is, aangezien een onderpand ontbreekt, zal de rente over een persoonlijke lening hoger zijn dan de hypotheekrente.
  • Doorlopend Krediet: Hierbij ligt het maximum bedrag vast, maar kan van de ontlener opgenomen en terugbetaald worden. Wat niet opgenomen is betaalt men ook geen rente over.
  • Verbouwingskrediet / 2e Hypotheek: De bank leent het geld aan iemand die het gebruikt om een woning te verbeteren. Die persoon betaalt over het algemeen een lagere rente en geniet fiscaal voordeel.

 

Verzeker uw huis of inboedel

Niet verplicht, maar wel heel belangrijk zijn de inboedel en woonhuisverzekering (ook wel opstalverzekering). Omdat bijna niemand de kosten na bijvoorbeeld een grote brand zelf kan betalen zijn er deze verzekeringen. De woonhuis/opstalverzekering is alleen voor eigenaren, dus indien u een huis of appartement heeft gekocht. De inboedelverzekering is voor elke type woning belangrijk. Een inboedelverzekering dekt het verlies of beschadigd raken van inboedel. Tot de inboedel rekent men alle artikelen die niet vast aan het huis verbonden zijn. Met andere woorden, alles wat u zonder sloopwerk van en uit de woning kunt verwijderen en verhuizen. Ook waardevolle spullen zoals antiek vallen onder de inboedel en zijn daardoor tegen dagwaarde verzekerd. De werkelijke waarde kan dus hoger zijn. Let er daarom op welke zaken wel verzekerd zijn en voor welke u eventueel een extra verzekering af moet sluiten. Een woonhuisverzekering dekt schade aan een woonhuis. Een woonhuis is een gebouw wat gebruikt wordt voor particuliere bewoning. Tot het woonhuis wordt gerekend alles wat niet zonder sloopwerk van de woning verwijderd kan worden. Schuttingen en erfafscheidingen behoren eveneens tot het woonhuis.