WOZ staat voor Waardering Ontroerende Zaken. De WOZ waarde wordt ieder jaar door de gemeente bepaalt. Dat doet de gemeente onder andere voor bedrijfspanden, woningen en stukken grond. Bepaalde zaken als de hoogte van de rioolheffing en waterschapslasten worden aan de hand van deze waarde bepaalt. Om die reden kan het onprettig zijn als de WOZ waarde afwijkt van de echte waarde van je woning. Ben je het niet eens met de WOZ waarde? Dan kun je bezwaar WOZ waarde indienen. In maart ontvang je de WOZ-beschikking. De waarde is altijd bepaald op 1 januari van het kalenderjaar daarvoor. De waarde van 2020 is dus vastgesteld op 1 januari van 2019.

Tijdig bezwaar tegen de WOZ waarde indienen

Ben je van mening dat de WOZ waarde te hoog is? Dan is het belangrijk dat je op tijd bezwaar indient. Dat moet namelijk binnen zes weken gebeuren. Is het niet mogelijk om dit op tijd te doen? Stuur dan altijd alvast een zogenaamd pro forma bezwaarschrift. Daarin geef je aan dat er later nog een aanvulling zal volgen. Geef de gemeente wel een datum voor wanneer ze deze aanvulling ontvangt.

Je moet wel met realistische argumenten komen

De gemeente kan je bezwaar accepteren, maar ook afwijzen. Wil je bezwaar tegen de WOZ waarde maken, dan is het dus wel van belang dat je goede argumenten hebt. Wanneer je twijfelt over de WOZ waarde, dan kun je ervoor kiezen om het taxatieverslag op te vragen bij de gemeente. Daarnaast is het mogelijk om andere bewoners te vragen op welke waarde hun woning is geschat. Een goede manier om een realistische waarde-indicatie te krijgen, is door zelf een taxateur in te schakelen.

Voorbeelden van WOZ bezwaar argumenten

Belangrijk is dus dat je goede argumenten aanvoert als je bezwaar tegen de WOZ waarde wilt maken. Is jouw woning bijvoorbeeld minder goed onderhouden dan de referentiepanden? Of is de ligging van je woning toch een stuk minder gunstig? Dan zijn dat redenen waarom jouw woning eigenlijk minder waard kan zijn. Dat zijn dus ook goede argumenten om aan te voeren in je bezwaarschrift.

 

Wil je er zeker van zijn dat het bezwaarschrift goed wordt opgesteld? Dan kun je er ook voor kiezen om een specialist om advies te vragen. Je kunt er dan zeker van zijn dat het bezwaarschrift op de juiste manier wordt opgesteld. Toch kan het ook vrij eenvoudig zijn om zelf bezwaar tegen de WOZ waarde in te dienen.

Telefonische bezwaar tegen de WOZ waarde indienen

Bij veel gemeentes is het niet lastig om bezwaar te maken tegen de WOZ waarde. Bij sommige gemeentes is het zelfs mogelijk om dat over de telefoon te doen. Je kunt het best even de website van je gemeente controleren om na te gaan wat jouw gemeente hierover zegt. Het kan geen kwaad om altijd even te proberen om te bellen. Werkt dat niet, dan kun je altijd nog een mail sturen. Zorg er wel voor dat je dit op tijd doet.

 

Meer weten over bezwaar maken op de WOZ waarde? Kijk op www.bezwaarmaker.nl.